Για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, δικαστήριο αποφασίζει την αναστολή -έστω και προσωρινά- της επαναπροώθησης μια Κενυάτισσας στην πατρίδα της με την αιτιολογία ότι η ίδια κινδυνεύει να υποστεί κλειτοριδεκτομή και τα τρία ανήλικα παιδιά της να βασανιστούν.
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας είναι η πρώτη εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης διεθνούς προστασίας (σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης του 1951) που αφορά ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων των γυναικών (Female genital multilation – FGM).
Η νεαρή Κενυάτισσα ήρθε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2002 υποστηρίζοντας ότι εγκατέλειψε την χώρα της γιατί χρειαζόταν οικονομική βοήθεια προκειμένου να εγχειριστεί το παιδί της που έχει πρόβλημα υγείας. Τότε υπέβαλε και αίτημα διεθνούς προστασίας για τον εαυτό της και τα τρία ανήλικα παιδιά της ηλικίας 13, 5 και 3 ετών (το τελευταίο μάλιστα ήταν νόμιμο παιδί αμερικανού πολίτη).
Στο επίμαχο αίτημα η γυναίκα ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα της, γιατί ανήκει στη φυλή Kikuyu, στην οποία υποβάλλουν, σύμφωνα με τις παραδόσεις, τις γυναίκες στην πρακτική FGM. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και από την οργάνωση Mungiki που δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές της Κένυας
Το αίτημα της νεαρής Κενυάτισσας απορρίφθηκε δυο φορές από το περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής και την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Η αιτιολογία ήταν ότι δεν προσκόμισε «αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο επικαλούμενος φόβος της λόγω του κινδύνου υποβολής στην πρακτική του FGM από την οργάνωση Mungiki μπορεί να θεωρηθεί εύλογος και θεμελιωμένος σε αντικειμενικά δεδομένα, ώστε να συνάγεται ότι υπάρχει άμεσος και αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική της ακεραιότητα σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής της».
Η γυναίκα, όμως, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη επικαλούμενη «ανεπανόρθωτη βλάβη που συνίσταται για την ίδια στην υποβολή σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και για καθένα από τα παιδιά της στην υποχρεωτική στρατολόγηση από εγκληματική οργάνωση (για το πρώτο), σε πιθανή αρπαγή από τις εγκληματικές οργανώσεις (για το δεύτερο) και σε κίνδυνο δίωξής του (για το τρίτο), γιατί είναι νόμιμο τέκνο αμερικανού πολίτη».
Τελικά, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή προσωρινά την αίτησή της και την ανέστειλε.