Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μετάταξη έως και 20% του προσωπικού των ζημιογόνων ΔΕΚΟ θα ζητήσει από την κυβέρνηση η τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, προκειμένου να μειωθεί το υπέρογκο κόστος λειτουργίας των οργανισμών που βαρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Στην κρίσιμη συνάντηση που θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου, δηλαδή μόλις 24 ώρες μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα ζητήσουν το αργότερο έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2011 να έχουν μειωθεί κάθετα οι δαπάνες ειδικά των ζημιογόνων επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν τους περισσότερους εργαζόμενους. Δηλαδή μεταξύ άλλων του ΟΣΕ (τρένα), της ΕΘΕΛ (λεωφορεία), των ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός).
Στο σύνολό του οι εργαζόμενοι στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, φτάνουν τις 18.100, με την πλειονότητα, περίπου 13.000, να απασχολείται στον ΟΣΕ και την ΕΘΕΛ.
Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θέλει προς το παρόν να αποφύγει τις σκληρές πρακτικές που εφάρμοσε προ ετών το ΔΝΤ σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τις οριστικές απολύσεις υπαλλήλων με δεδομένη τη συγχώνευση ή την κατάργηση οργανισμών.
Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος θα ονομάζεται εθελουσία αλλά θα είναι επί της ουσίας υποχρεωτική.