Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, συνεχίστηκε για 36η μέρα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν ήταν οι επανεκλεγέντες δήμαρχοι Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Νίκος Βακάλης και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Λυσσαρίδης.
Ο Ιγν. Καϊτεζίδης, μιλώντας για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο με ξεχωριστό ήθος και προσωπικότητα, που «αγάπησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και ήταν «καθολικής αποδοχής», ενώ, όπως είπε, ουδέποτε -κατά τη δημόσια διαδρομή του- ακούστηκε κάτι μεμπτό εναντίον του. Ο ίδιος, εξέφρασε την έκπληξή του που ο Β. Παπαγεωργόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής, ενώ, σχολιάζοντας τα όσα κατέθεσε προ ημερών στο δικαστήριο ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ότι είχε προειδοποιήσει τον προκάτοχό του να είναι προσεκτικός γιατί θα πάει φυλακή, ο μάρτυρες είπε: «Όποιος έχει υπόνοιες κακοδιαχείρισης υπάρχουν τα αρμόδια όργανα ελέγχου όπου μπορεί να τα καταγγείλει». Χαρακτήρισε δε τη συγκεκριμένη αναφορά του νυν δημάρχου ως «άκομψη» και «αντιδεοντολογική».
Από την πλευρά του, ο Λ. Κυρίζογλου κατέθεσε ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος σε όλο του το δημόσιο βίο δεν είχε απασχολήσει ποτέ την κοινή γνώμη και πρόσθεσε ότι εάν ο τέως δήμαρχος είχε διαπιστώσει την υπεξαίρεση «δεν υπήρχε περίπτωση να μην την καταγγείλει και να μην πάρει το μαστίγιο». «Δεν είχε λόγο -συνέχισε- να έχει βουλιμία με τα χρήματα. Δεν έκανε πολυτελή ζωή. Ο κόσμος λέει ότι ο Παπαγεωργόπουλος την πάτησε». Αναφερόμενος στο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στον κεντρικό δήμο, ο μάρτυρας καταλόγισε συγκεκριμένες ευθύνες στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εκτίμησε ότι ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης υπεξαιρούσε και προ του 1999, δηλαδή πριν την διοίκηση Παπαγεωργόπουλου.
Την «εξαιρετική ευγένεια» και το «ευπρεπέστατο ήθος», πολιτικό και μη, του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, εξήρε ο Γιωρ. Λυσσαρίδης, ενώ, ο Ν. Βακάλης τον αποκάλεσε «διαμάντι», χαρακτηρίζοντας ως «αστείο» το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην υπεξαίρεση. «Από την αρχή όταν ξέσπασε το σκάνδαλο δεν πείστηκα ούτε στιγμή ότι θα μπορούσε να έχει συμμετοχή» ανέφερε. Ερωτηθείς δε για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ο πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, είπε: «Ο Λεμούσιας είναι ευφυέστατο άτομο, δεν θα έκανε ποτέ βλακεία να συμμετάσχει σε μία ηλίθια πράξη που θα αποκαλυπτόταν κάποτε».
Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας, Δημήτρη Νάιντου, για το εάν ο Π. Σαξώνης είναι «φρενοβλαβής» που υπέδειξε τον Μ. Λεμούσια ως ηθικό αυτουργό της υπεξαίρεσης, ο Ν. Βακάλης απάντησε ότι ο πρώην ταμίας είναι ευφυέστατο άτομο, αλλά αξιοποίησε της ευφυΐα του με λάθος τρόπο.
Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός -πάντως- του εισαγγελέα προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης τόσο του Β. Παπαγεωργόπουλου όσο και του Μ. Λεμούσια. Μάλιστα, ο πρώτος κατήγγειλε ότι ο Π. Σαξώνης ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσβλέποντας στη λήψη ελαφρυντικού ώστε να τύχει επιεικέστερης ποινικής μεταχείρισης. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου, Παναγιώτη Κατσιρούμπα, ο οποίος τόνισε ότι «ο εισαγγελέας μπορεί να ήταν υπερβολικός», αλλά η ερώτηση στόχευε στο να πάρει μία εξήγηση από την μάρτυρα γιατί (ο Σαξώνης) να καταγγέλλει έναν αθώο.
Εντύπωση προκάλεσε η ερώτηση που απηύθυνε στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης μέλος του δικαστηρίου προς τον Π. Σαξώνη, αναφορικά με την απόφασή του να μην προτείνει κάποιον μάρτυρα για να τον υπερασπιστεί. «Nα πουν τι, εάν ήμουν καλός άνθρωπος; Δεν ήμουν κακός. Μήπως έχουν προσφέρει κάτι οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισης;» ήταν η απάντησή του.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης των δύο κατηγορούμενων πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των απολογιών.