Η κατάσταση στη Λέσβο είναι για ακόμη μία φορά καζάνι που βράζει. Χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στο νησί, κοιμούνται στους δρόμους ενώ οι Αρχές διερευνούν πώς ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μόρια.
Διαδικτυακά σημάδια, και «εμπρηστικές» αναρτήσεις σε τέσσερις κλειστές ομάδες του facebook έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες.
Πληροφορίες που μετέδωσε το Open αναφέρουν ότι η αστυνομία εξετάζει τέσσερις «κλειστές ομάδες» στο Facebook που είχαν δημιουργηθεί και ήταν μέλη πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια που έμεναν μέσα στο ΚΥΤ αλλά και απ’έξω σε σκηνές.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, σε αυτές τις «κλειστές» ομάδες του Facebook υπήρχαν και αλληλέγγυοι, ενώ τις επισκέπτονταν και μέλη ΜΚΟ, κάποια από τα οποία μάλιστα δεν είναι καν ακόμη στο νησί.
Το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, σε κάποιες συζητήσεις που είχαν αναπτυχθεί σε αυτές τις ομάδες και είναι χαρακτηριστικό ότι τους έλεγαν κάποιοι πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού και οι Αρχές θα τους κάνουν λόγο για καραντίνα και απομόνωση.
Σε ανάρτηση σε τέτοια ομάδα, σύμφωνα πάντα με το Open, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Να αντιδράσετε. Να αντισταθείτε αν σας πουν για καραντίνα λόγω κορονοϊού».
Η ομάδα των 30 Αφγανών
Σε ομάδα 30 Αφγανών στρέφονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εμπρησμό στην Μόρια, σύμφωνα με την Καθημερινήυ.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πρόκειται για νεαρής ηλικίας άτομα τα οποία έφθασαν στη Μόρια χωρίς τις οικογένειές τους και φέρονται να είχαν συμμετάσχει σε έκνομες δραστηριότητες, όπως ναρκωτικά και εκβιασμοί μεταναστών.
Σημειώνεται ότι οι νεαροί που εντάσσονται στην ομάδα των Αφγανών δεν ήταν ανάμεσα στους 35 μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και επρόκειτο μπουν σε καραντίνα.
Χιλιάδες πρόσφυγες στη Λέσβο διαδηλώνουν για το δράμα τους: «Η Μόρια σκοτώνει»
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κάθε ηλικίας διαδηλώνουν από νωρίς το μεσημέρι στη Λέσβο για το δράμα που ζουν, μετά τη φωτιά στη Μόρια.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι πρόσφυγες διαδηλώνουν από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, μέχρι το φραγμό που έχει στήσει η Αστυνομία, εμποδίζοντας τους να μπουν στην πόλη.
Σημειώνεται ότι στο σημείο αυτό έχει μετακινηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των άστεγων πυρόπληκτων της Μόριας οι οποίοι θεωρούν ότι από εκεί, πολύ κοντά στη Μυτιλήνη, θα τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς το λιμάνι απ’ όπου θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.
Το ρεπορτάζ με βίντεο του MEGA αναφέρει ότι τα πανό και τα πλακάτ που έχουν στα χέρια τους οι πρόσφυγες γράφουν ότι η «Μόρια σκοτώνει», ενώ φωνάζουν συνθήματα ζητώντας «ειρήνη» και «ελευθερία».
Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το στήσιμο του νέου καταυλισμού από εργαζομένους του πρώην ΚΥΤ.
Οι σκηνές μεταφέρονται από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στο χώρο του νέου καταυλισμού με συνεχείς πτήσεις ελικοπτέρων.
Ενώ, δεν κατορθώθηκε να φτάσουν στο χώρο των εργασιών μηχανήματα του Στρατού αφού δεν είχαν καμία πρόσβαση σε αυτόν.
Παραλαβή μεγάλου αριθμού τεστ ταχείας εξέτασης για κορονοϊό
Μεγάλος αριθμός τεστ ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορονοϊού (Covid 19 Ag Rapid Test), παρελήφθησαν σήμερα στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, (ΕΟΔΥ) Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία προμηθεύτηκε ο ΕΟΔΥ με χορηγία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ και τα οποία «κατατάσσουν τη χώρα μας μεταξύ των πρώτων χωρών διενέργειας τεστ ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη».
«Το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ και η ελληνική κυβέρνηση, θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία» συμπλήρωσε ο κ. Αρκουμανέας.
«Τα νησιά μας σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος και δικαιούνται τον σεβασμό όλων μας, και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Κι εμείς ως χώρα θα συνεχίσουμε πρώτα με την φύλαξη των συνόρων μας και κυρίως με την αποσυμφόρηση των νησιών» δήλωσε κατά τη διαδικασία της παραλαβής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.