Αντιδράσεις προκαλεί διάταξη ανακρίτριας που ζητά τη λήψη γενετικού υλικού (DNA) από υπόπτους για τα επεισόδια με την αστυνομία στο Λάκκο Καρατζά, προκειμένου τα δείγματα να συγκριθούν με γενετικό υλικό που βρέθηκε μετά τον εμπρησμό του εργοταξίου της ‘Ελληνικός Χρυσός, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Συνολικά εστάλησαν κλήσεις για λήψη DNA σε 23 άτομα, η πλειονότητα από τους οποίους αρνήθηκε να το πράξει, ενώ κάποιοι κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.
Πάντως, υπό το φόβο απαγγελίας κατηγορίας για απείθεια, τέσσερα άτομα έδωσαν δείγματα γενετικού υλικού στις διωκτικές αρχές, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
H διάταξη προκάλεσε νομικές αντιδράσεις, ενώ κάτοικοι της Χαλκιδικής διαμαρτυρήθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Πολυγύρου. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι επιχειρείται συνένωση των δύο δικογραφιών (αφορούν και οι δύο πράξεις όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης) και η επέκταση της δίωξης.
Όπως ισχυρίζονται, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές υποθέσεις, για τις οποίες σχηματίστηκαν δύο εντελώς διαφορετικές δικογραφίες.
«Έως τώρα δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ τους, καθώς από την έρευνα δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία» τονίζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας, επιπλέον, ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά» δεν έχουν καταστεί καν κατηγορούμενοι.
Για την συγκεκριμένη υπόθεση κλήθηκαν 27 άτομα τον περασμένο Σεπτέμβριο να δώσουν εξηγήσεις στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης -ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων- για μία σειρά από επεισόδια που έλαβαν χώρα στη βορειοανατολική Χαλκιδική (το διάστημα από Μάιο έως Αύγουστο του περασμένου χρόνου), συνδεόμενα με τις αντιδράσεις κατά τις εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.