Τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των μελών της οικογενειακής συμμορίας, που σύμφωνα με την αστυνομία εμπλέκονται σε απάτες με πλαστές διαθήκες, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.
Σε βάρος των συλληφθέντων έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτες, πλαστογραφίες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η οικογενειακή συμμορία, γιαγιά, κόρη, τρεις εγγονοί και ακόμα δύο άτομα, είχε καταφέρει με «μαϊμού» διαθήκες να αρπάξει τις περιουσίες ανθρώπων που είχαν αποβιώσει.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση ξεκίνησε τη δράση τουλάχιστον από το 2000. Τα μέλη της έχουν αποκομίσει ποσά που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τουλάχιστον 19 περιπτώσεις είχαν συντάξει πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες με αποτέλεσμα να ιδιοποιηθούν παράνομα 21 ακίνητα σε Αττική, Ιωάννινα και Καβάλα.
Πώς δρούσε η συμμορία
Τα μέλη της συμμορίας εντόπιζαν ακίνητα, μέσω των καταστάσεων που αναρτώνται στα ειρηνοδικεία της χώρας περί σφράγισης ακινήτων θανόντων ατόμων, λόγω απουσίας συγγενών ή/και κληρονόμων.
Ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα και αφού τα ακίνητα είχαν σφραγιστεί από ειρηνοδίκη, εισέρχονταν παράνομα σ’ αυτά και συγκέντρωναν στοιχεία σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία των θανόντων (ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια καταθέσεων, στοιχεία θυρίδων σε τράπεζες κ.λπ.).
Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση κάποιων ετών και αφού προηγουμένως διαπίστωναν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου που είχε αποβιώσει δεν κληροδοτούνταν σε νόμιμους κληρονόμους, συνέτασσαν πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες, σύμφωνα με τις οποίες τα περιουσιακά στοιχεία του θανόντα κληροδοτούνταν σε κάποιο ή κάποια μέλη της οργάνωσης.
Ακολούθως προσκόμιζαν τις πλαστές διαθήκες ενώπιον αρμοδίων Πρωτοδικείων της χώρας (κυρίως της Αττικής) και σε συνδυασμό με άλλα ψευδή αποδεικτικά μέσα (καταθέσεις ψευδομαρτύρων/μελών της οργάνωσης), πετύχαιναν την έκδοση ευνοϊκών γι’ αυτούς αποφάσεων των δικαστηρίων και έτσι θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.