Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας διασταύρωσαν τα νομικά τους επιχειρήματα οι δικηγόροι των συνταξιούχων με τους νομικούς εκπροσώπους του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου για το κρίσιμο ζήτημα των αναδρομικών που αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους που υπέστησαν τις μνημονιακές περικοπές.
Στην πιλοτική δίκη εξαιρετικής σπουδαιότητας, καθώς το αποτέλεσμα της θα αποτελέσει πιλότο για διεκδικήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από τους συνταξιούχους, πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν με την πρόεδρο, μάλιστα, του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να σχολιάζει πως όλοι αντιλαμβάνονται το βάρος της απόφασης που θα λάβουν.
«Δεν είμαστε εκτός κοινωνίας και κοινωνικού συνόλου» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως στόχος της πιλοτικής δίκης είναι να διευκρινιστούν ενδεχόμενα «κενά σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις του ΣτΕ» που μπορεί να αφορούν «είτε το δεκάμηνο μεταξύ της αποφάσεως του ΣτΕ το 2015 και ως την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είτε κάποιο άλλο διάστημα».
Η ακροαματική διαδικασία υπήρξε μαραθώνια καθώς αφορούσε σε 40 υποθέσεις με 150 προσφεύγοντες ενώ άλλοι περίπου 7000 χιλιάδες είχαν ασκήσει παρεμβάσεις στην εκδίκαση της υπόθεσης.
Οι δικηγόροι των συνταξιούχων αφού αναφέρθηκαν αναλυτικά στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούν στις περικοπές του 2012 έστρεψαν τα βέλη τους στον ΕΦΚΑ αποδίδοντας σκοπιμότητα στην κίνηση του να ζητήσει τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ.
Ο ΕΦΚΑ, όπως είπαν, επιθυμεί με τις ενέργειες του να βάλει και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας και παράλληλα να ανακόψει το κύμα των θετικών για τους συνταξιούχους δικαστικών αποφάσεων που αριθμούν τουλάχιστον τις 54.
Μάλιστα, επεσήμαναν πως η Ολομέλεια του Δικαστηρίου δεν μπορεί με νέα απόφαση της να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει με τους συνταξιούχους να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την δικαίωση και την επιστροφή αναδρομικών σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι ένστολοι και οι δικαστές.
Στις τοποθετήσεις τους οι δικηγόροι των συνταξιούχων αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δις ευρώ, λέγοντας ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δις ευρώ.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου απάντησαν πως ήταν μονόδρομος η πιλοτική δίκη λόγω των χιλιάδων προσφυγών συνταξιούχων που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη για το θέμα. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ που καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016.
ΕΦΚΑ και Δημόσιο επέμειναν πως ακόμη και αν οι δικαστές του ΣτΕ δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, το κόστος των επιστροφών θα ξεπεράσει το ποσό των 4 δις ευρώ.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.