Προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε, μετά την απολογία της, η 52χρονη ιδιωτική υπάλληλος που κατηγορείται ότι ήταν μεταξύ των τριών «εγκεφάλων» του πολυμελούς κυκλώματος που τέλεσε δεκάδες «λευκούς» γάμους για την ελληνοποίηση αλλοδαπών κυρίως από τη Γεωργία.
Η κατηγορούμενη, ομογενής και υποψήφια στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε, κατά την απολογία της ενώπιον της β’ ειδικής ανακρίτριας, τις βαρύτατες κατηγορίες που της καταλογίζουν.
Όπως έγινε γνωστό, η μεταφράστρια και μεσίτρια, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι μεσολάβησε, λόγω των γνωριμιών που είχε σε δήμους και Περιφέρεια, σε κάποιες υποθέσεις απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, οι οποίες, όμως, σύμφωνα με την ίδια πληρούσαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. «Το έκανα για ανθρωπιστικούς λόγους», φέρεται να απολογήθηκε.
Δεν έπεισε όμως ανακρίτρια και εισαγγελέα, που ομόφωνα την έκριναν προσωρινά κρατούμενη. Μετά το πέρας της διαδικασίας πήρε το δρόμο για τις φυλακές.
Την ίδια ώρα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ αφέθηκε ο 36χρονος δικηγόρος, ο δεύτερος εκ των τριών χαρακτηριζόμενων ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης. Η τρίτη φερόμενη ως «εγκέφαλος», η 40χρονη Γεωργιανή, αποκαλούμενη «Μαντόνα», εξ ου και η κωδική ονομασία που δόθηκε από τις Αρχές στην υπόθεση, αναμένεται να απολογηθεί αύριο.
Σήμερα απολογήθηκαν ακόμη μία υπάλληλος του δήμου Ωραιοκάστρου και ένας υπάλληλος της Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, που εμπλέκονται στην υπόθεση, και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου).
Εξάλλου, δύο μεταφράστριες αφέθηκαν ελεύθερες χωρίς όρους. Από το σύνολο των 11 συλληφθέντων απολογήθηκαν ήδη οι επτά, ενώ οι υπόλοιποι θα λογοδοτήσουν αύριο στην ανακρίτρια.
Το κύκλωμα κατηγορείται ότι τέλεσε 68 εικονικούς γάμους τους τελευταίους τέσσερις μήνες.