Απαντώντας στο ψήφισμα του Γ.Σ. Της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τους ιρανούς απεργούς πείνας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η χώρα μας είναι για χρόνια έκθετη σε καταδικαστικές αποφάσεις και διεθνή κριτική εξαιτίας μιας άδικης και αναποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου. Γι’ αυτό, ως κυβέρνηση, πήραμε τη γενναία απόφαση να αλλάξουμε άμεσα και αποτελεσματικά το σύστημα απόδοσης ασύλου.
– Πρώτον, μέσω του μεταβατικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Με το νέο σύστημα επανασυστήνονται και βελτιώνονται οι επιτροπές προσφυγών, οι οποίες θα εξετάσουν περισσότερες από 46.000 προσφυγές αιτούντων άσυλο, τερματίζοντας ένα καθεστώς αδικίας και αβεβαιότητας. Το μεταβατικό σύστημα αποτελεί το πρώτο και αποφασιστικό βήμα προς τη σύσταση μιας νέας Υπηρεσίας Ασύλου με νόμο, ανεξάρτητης από την Ελληνική Αστυνομία, με εχέγγυα δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας.
– Δεύτερον, με τη δημιουργία μιας νέας Υπηρεσίας Ασύλου, για την οποία άλλωστε έχουμε δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποκτά εθνική πολιτική για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σε ανοιχτή συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και κυρίως, την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνέδραμε από την πρώτη στιγμή στους Ιρανούς απεργούς πείνας, αναγνώρισε το πρόβλημά τους, συζήτησε μαζί τους και συνεργάστηκε στενά με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την περίθαλψη, τη φροντίδα και την παροχή στέγης, την οποία όμως αρνήθηκαν.
Διευκρινίζουμε ότι τα αιτήματα των Ιρανών απεργών πείνας εκκρεμούν σε β΄ βαθμό και είναι μεταξύ των 46.000 προσφυγών που θα εξεταστούν από τις ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών, οι οποίες θα συγκροτηθούν άμεσα με τη δημοσίευση του μεταβατικού Π.Δ. εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα θεσμικό όργανο για να εξετάσει τις αιτήσεις τους. Έχουμε όμως ήδη ενημερώσει τους ίδιους, ότι η ευαλωτότητα και η παλαιότητα των αιτημάτων θα ληφθούν υπόψιν για τον καθορισμό της σειράς εξέτασής τους είτε για την παροχή πολιτικού ασύλου είτε καθεστώτος επικουρικής προστασίας.
Ουσιαστικά, όλες οι φωνές που ζητούν να αποδοθεί στους Ιρανούς απεργούς πείνας άσυλο εδώ και τώρα, ζητούν από την ελληνική Πολιτεία να παρανομήσει. Αν η προσπάθεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να θεσπίσει κανόνες συμβατούς με το ανθρωπιστικό δίκαιο και να δώσει τέλος σε ένα άναρχο, απάνθρωπο και άδικο καθεστώς ερμηνεύεται ως «αναλγησία», προκύπτει ότι το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένο. Υπενθυμίζουμε, ότι η χώρα μας διαχειρίζεται κάθε χρόνο στα σύνορά της 200.000 ανθρώπινες ψυχές που αντιστοιχούν στο 80% της συνολικής παράνομης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».