Εγκληματική ομάδα, συνολικά 45 ατόμων, διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και παράτυπων μεταναστών και προσφύγων εξάρθρωσαν αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, με τη συνδρομή και των διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και της διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Έχοντας ταυτοποιήσει τα στοιχεία των 45 μελών, στη συντριπτική πλειονότητά τους Ελλήνων καθώς μόνο τέσσερις είναι πολίτες τρίτων χωρών (Αιγύπτου, Αφγανιστάν, Βουλγαρίας και Τουρκίας), οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν ήδη τα 31 άτομα και προχώρησαν στην κατάσχεση, μετά από έρευνες στις οικίες τους, ναρκωτικών ουσιών, πακέτων λαθραίων τσιγάρων, κυνηγετικών όπλων, πλήθους κινητών τηλεφώνων, χρηματικών ποσών και οχημάτων.
Ειδικότερα από τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αστυνομικών αρχών προκύπτει ότι από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2016, οι δράστες συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους και σύνθεση που εναλλασσόταν ανάλογα με τις περιστάσεις. Σκοπός της ομάδας, σύμφωνα με τις αρχές, ήταν το παράνομο οικονομικό όφελος, μέσω της διακίνησης ναρκωτικών, στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, καθώς και της προώθησης στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ως προς τη διακίνηση των παράνομα εισερχομένων στη χώρα, προέκυψε πως τους κρατούσαν παράνομα και παρά τη θέλησή τους στο νομό Έβρου για ορισμένο χρόνο, ενώ σε κάποιες εκ των περιπτώσεων αφαιρούσαν από αυτούς με τη χρήση βίας τα χρήματα που κατείχαν.
Αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται πως είχε ένας 29χρονος Έλληνας, ο οποίος οργάνωνε και συντόνιζε τόσο την προμήθεια της ομάδας με ναρκωτικά, την αποθήκευση των ναρκωτικών και ακολούθως τη διακίνησή τους όσο και τη μεταφορά των παράνομα εισερχομένων στη χώρα από την περιοχή του Έβρου. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος, ενεργώντας υπό τις οδηγίες του αρχηγού, αναλάμβαναν διάφορους ρόλους στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών και ανθρώπων αλλά και πώλησης λαθραίων τσιγάρων, ενώ ορισμένοι εξ αυτών είχαν περισσότερους από έναν ρόλο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, τα μέλη της συμμορίας προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές, χρησιμοποιούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων, τους οποίους ενεργοποιούσαν σε στοιχεία αλλοδαπών, ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη ορολογία.
Ειδικότερα, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών και σε σημεία απόκρυψης βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 127,1 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 536 ναρκωτικά δισκία, 1.130 πακέτα τσιγάρων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί, 626 γραμμάρια καπνού για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί, 3 περίστροφα κρότου – λάμψης, 2 κυνηγετικά όπλα, 10 φυσίγγια, 2 σπρέι πιπεριού, 7 στιλέτα, 4 ηλεκτρονικές ζυγαριές, το χρηματικό ποσό των 5.285 ευρώ, 12 ηλεκτρονικές συσκευές, 96 κινητά τηλέφωνα. Επίσης κατασχέθηκαν 17 οχήματα και 2 δίκυκλες μοτοσικλέτες.
Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παράνομης κατακράτησης, της ληστείας, καθώς και για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, όπλων, εθνικού τελωνειακού κώδικα, ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλοδαπών, αλλά και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μάλιστα δύο από τα μέλη του κυκλώματος, ηλικίας 26 και 36 ετών, είχαν συλληφθεί και στις 19 Νοεμβρίου 2016 στον Έβρο για απόπειρα παράνομης μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής.