«Στη φυλακή απέκτησα μια καινούργια συνήθεια: Κι αν δεν την αγαπώ σαν εσένα σχεδόν όσο και σένα αγαπώ τη φύση… Κι είστε και οι δυο σας μακριά μου» (Χίκμετ). Με τα λόγια αυτά ένας κρατούμενος αγροτικής φυλακής μιλά, με μάλλον ρομαντική διάθεση, για το φθινόπωρο πίσω από τα κάγκελα. Εκφράζει τους φόβους και τις ελπίδες ενός κρατούμενου, μέσα από την ψυχή των καλλιτεχνών, περιγράφοντας με στίχους τις 4 εποχές μέσα στη φυλακή. Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου Οι αγροτικές φυλακές, αν και δεν είναι… παράδεισος, είναι κοινώς παραδεκτό πως, τουλάχιστον, δεν παράγουν εγκληματίες. Αντίθετα, με δεδομένο ότι οι χώροι και οι όροι διαβίωσης είναι διαφορετικοί σε πολλές περιπτώσεις, ανοίγουν δρόμο για την επόμενη μέρα των κρατουμένων οι οποίοι, όπως δείχνουν οι έρευνες, ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οι αυστηροί κανόνες που διέπουν τη ζωή στη φυλακή εξακολουθούν να ισχύουν και για τους κρατούμενους των αγροτικών φυλακών, ωστόσο, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το γεγονός πως ζουν σε ημιελεύθερο καθεστώς κοντά στη φύση και τα ζώα, «κοιτάζοντας τον ουρανό», όπως λένε, αμείβονται και μειώνουν, μέσω της εργασίας, τις ημέρες κράτησης τους. «Μπαίνοντας μέσα, με έκπληξη μεγάλη είδα δεντράκια, λουλούδια, γκαζόν, ασπρισμένα πεζούλια και χωρίσματα, εκκλησάκι δίπλα στην είσοδο και απέναντι ένα διώροφο κτίριο σε άριστη κατάσταση, πεντακάθαρο όπως και ο προαύλιος χώρος. Η εντύπωση που μου δόθηκε ήταν πως δεν έμπαινα σε φυλακή, αλλά σε κατασκήνωση», περιγράφει ένας κρατούμενος για την πρώτη ημέρα του στις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας. Το newsbeast.gr δημοσιεύει φωτογραφίες από τους χώρους που ζουν και εργάζονται οι κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές της χώρας. Τα χωράφια και οι λαχανόκηποι, τα ζώα, οι φούρνοι, τα τυροκομεία, το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και οι παραγωγές τους… Κρατούμενοι που ενταγμένοι σε μικρές κοινότητες εργάζονται παράγοντας ποιοτικά προϊόντα τα οποία προορίζονται για τη σίτιση τους, ενώ παράλληλα προωθούνται σε άλλες φυλακές, νοσοκομεία και Ιδρύματα (σ.σ. δημόσιοι οργανισμοί μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα χωρίς διαγωνισμό με απευθείας ανάθεση), ενώ μέρος τους πωλείται σε εμπόρους, πολίτες και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά τέσσερις αγροτικές φυλακές στην Αγυά Χανίων, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στην Τίρυνθα Αργολίδας και στην Κασσαβέτεια Μαγνησίας. Οι συγκεκριμένες φυλακές βρίσκονται στα όρια της χωρητικότητας τους καθώς, αυτή τη στιγμή, εκτίουν τις ποινές τους σε αυτές 703 κρατούμενοι με πολλαπλάσιους να επιθυμούν τη μεταφορά τους.
Κασσάνδρα, Χαλκιδική
Αγυά, Χανιά Κρήτης
Τίρυνθα, Αργολίδα
Κασσαβέτεια, Μαγνησία
Το αρτοποιείο στην αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας παράγει ψωμί αξίας 39.000 ευρώ, το οποίο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σίτισης των 144 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι. Αλλά και τα λαχανικά που καταναλώνουν οι κρατούμενοι προέρχονται από τους κήπους τους.
«Ο θεσμός θα στηριχθεί»
«Η αναγνώριση της συμβολής και της αναγκαιότητας των αγροτικών φυλακών είναι γενική. Όμως, το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει ισχυρή πάνω τους της σφραγίδα του. Η πολιτική μας σήμερα είναι η επανατοποθέτησή τους πάνω στους σύγχρονους άξονες της αγροτικής οικονομίας, της βιοτεχνικής παραγωγής, αλλά και της αντεγκληματικής πολιτικής», λέει ο γεν. γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, προσθέτοντας πως «σταθερός στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των κρατουμένων μέσα από την δημιουργική απασχόληση και την διαβαθμισμένα (ημι)ελεύθερη διαβίωση που εξασφαλίζουν οι αγροτικές φυλακές. Ο θεσμός θα στηριχθεί και ήδη αναπτύσσεται ένα σχέδιο γι’ αυτό». Ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών φυλακών προκειμένου να επιβιώσουν είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ήδη, σε συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών, κτηνοτροφικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων των αγροτικών φυλακών. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη βελτιστοποίηση του παραγωγικού μοντέλου των αγροτικών καταστημάτων κράτησης. Για το Κατάστημα Κράτησης Αγυάς έχει, ήδη, εγκριθεί πρόταση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Κύπρος για την εγκατάσταση Θερμοκηπίων με συστήματα Θέρμανσης Υπέρυθρης Ακτινοβολίας. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα TNCP BALKAN-MED και συγκεκριμένα στο έργο «Αυτοματοποίηση της άρδευσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες και βέλτιστη χρήση νερού με χρήση φωτοβολταϊκών». Το Δεκέμβριο του 2015 ψηφίστηκε νόμος (4356/2015) που προβλέπει την αύξηση των ορίων των αρχικών ποινών, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τις πόρτες σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων. Για να μεταχθεί ένας κρατούμενος σε αγροτική φυλακή πρέπει πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το νόμο, ο κρατούμενος πρέπει να έχει εκτίσει μέρος της ποινής του σε δικαστική φυλακή (8 χρόνια σε περίπτωση ισοβίων και το 1/5 της ποινής για καθείρξεις άνω των 10 ετών), να έχει πάρει τουλάχιστον μία άδεια και να έχει επιστρέψει και να έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά. Άλλωστε, η συμπεριφορά του κρατούμενου είναι και αυτή που καθορίζει το βαθμό ελευθερίας του, εντός των αγροτικών φυλακών. Η φυλακή ανοίγει νωρίς το πρωί και κλείνει με τη δύση του ήλιου και οι κρατούμενοι ζουν σε ημιελεύθερο καθεστώς. Οι κρατούμενοι εργάζονται έως το μεσημέρι, κάτω από την επίβλεψη των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των λεγόμενων «λογοτιμητών», οι οποίοι είναι συνήθως ισοβίτες που έχουν εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής τους και είχαν καλή διαγωγή. Οι «λογοτιμήτες» είναι εκείνοι που εργάζονται και εκτός ωραρίου, καθώς έχουν ειδικά καθήκοντα, μεταξύ των οποίων τη φροντίδα των ζώων.