Ακόμα μια δημοσκόπηση καταδεικνύει την καθολική αποδοκιμασία των πολιτών για το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα, με το ποσοστά της αποχής να φθάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την εφημερίδα Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ, το 79% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και το 88% από την αντιπολίτευση, ενώ το 34% προκρίνει τη λύση των πολυκομματικών κυβερνήσεων.

Τα δύο κόμματα εξουσίας φαίνεται να χάνουν τα ερείσματά τους στην κοινωνία, καθώς στην ερώτηση «ποια θεωρείτε καλύτερη κυβέρνηση» για τη χώρα, το 65% απαντά καμία από τις δύο, το 25% μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το 4% μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε σχέση με το 8,5% τον Οκτώβριο του 2009 η αποχή στις μέρες μας φτάνει στο 35,5%, με τους πολίτες να έχουν αρνητική άποψη για όλα τα κόμματα και τη δημοτικότητα όλων των πολιτικών αρχηγών να μειώνεται.

Ως προς την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την έρευνα, προηγείται με 43%, ακολουθεί η Ν.Δ. με 25%, το ΚΚΕ με 10%, ο ΛΑΟΣ με 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%, οι Οικολόγοι με 4% και η Δημοκρατική Αριστερά, του Φώτη Κουβέλη, με 3,5%.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 50%, ο «το κόμμα του κανένα» 39%, η ΝΔ 9%. Ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 40%, τέσσερις μονάδες πίσω βρίσκεται ο «κανένας» με 36% και στην τρίτη θέση ο Αντώνης Σαμαράς με μόλις 19%.