Το φως της δημοσιότητας βλέπουν νέα στοιχεία για την υπόθεση υπεξαίρεσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πάνω από 400.000 ευρώ φέρονται να έχουν μεταφερθεί σε προσωπικούς λογαριασμούς υπαλλήλου, με τη μέθοδο της πλασματικής εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ τα επίσημα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τα επίσημα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και επικαλείται η ΕΡΤ σε ρεπορτάζ της, ο υπάλληλος χρησιμοποιούσε εντάλματα πληρωμής προς ΔΕΚΟ και φορολογικές αρχές ως κάλυψη, για να μεταφέρει χρήματα από λογαριασμούς της Περιφέρειας σε δικούς του προσωπικούς λογαριασμούς.
Σε μία χαρακτηριστική περίπτωση, λογαριασμός ύψους 18.000 ευρώ της ΔΕΥΑΚ φαινόταν πληρωμένος στα έγγραφα, αλλά τα χρήματα είχαν καταλήξει αλλού. Παράλληλα, ποσά μεταφέρονταν και σε λογαριασμό αθλητικού σωματείου, χωρίς καμία έγκριση από την Περιφερειακή Αρχή. Οι συναλλαγές γίνονταν μεθοδικά, αφήνοντας απλήρωτους τους πραγματικούς δικαιούχους, ενώ οι αναντιστοιχίες αποκαλύφθηκαν τυχαία, όταν διακόπηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές του ίδιου του Περιφερειάρχη λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.
Η υπόθεση, που είχε αρχικά αποκαλυφθεί πριν από οκτώ μήνες, έχει ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ ο υπάλληλος έχει τεθεί σε αργία. Παράλληλα, ο Εσωτερικός Έλεγχος και οι ορκωτοί λογιστές συνεχίζουν τις έρευνες για να χαρτογραφήσουν τις ύποπτες κινήσεις από το 2019 και έπειτα. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή, στόχος είναι να ενισχυθούν τα συστήματα ελέγχου και να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Τόνισε, ωστόσο, ότι η έλλειψη δικλείδων ασφαλείας στο παρελθόν άφησε το σύστημα εκτεθειμένο, ενώ οι προσπάθειες εκπαίδευσης του προσωπικού βρίσκονται σε εξέλιξη.