Ο φόβος και ο τρόμος όσων ζουν κοντά σε καταυλισμούς, και όχι μόνο, έχουν γίνει οι Ρομά. Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών ενισχύεται, την ώρα που η ανομία της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας έχει εδραιωθεί ως ένα διαχρονικό και συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα, που αναζητά, χωρίς όμως να βρίσκει, τις απαιτούμενες λύσεις.

Ο κόσμος είναι απελπισμένος και παρατηρεί πολλές φορές ως ανήμπορος θεατής τη λεηλασία της περιουσίας του να αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, με τα επίσημα στοιχεία να «μιλούν» από μόνα τους, καθώς πάνω από το 80% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2022 ήταν Ρομά.

Η παραβατικότητα όμως των Ρομά, όπως τονίζει μιλώντας στο Newsbeast o πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, δεν είναι νέο φαινόμενο.

«Μέσα στους καταυλισμούς υπάρχει ανέχεια και εξαθλίωση»

Καταυλισμός Ρομά

«Πάντοτε υπήρχε πρόβλημα με την εγκληματικότητα των Ρομά. Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα βρίσκεται στο έλεος και δεν έχουν γίνει ποτέ κάποιες ουσιαστικές δράσεις και πρωτοβουλίες από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να κοινωνικοποιηθούν τα μέλη της», διευκρινίζει και εξηγεί: «Μέσα στους καταυλισμούς υπάρχει ανέχεια, εξαθλίωση στον υπέρτατο βαθμό, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μαζεύουν σίδερα, που ζητιανεύουν, υπάρχουν παιδιά που πουλάνε λουλούδια στους δρόμους, αλλά παράλληλα και ιδιαιτέρως παραβατικά στοιχεία που εμπλέκονται ειδικά σε κλοπές και διαρρήξεις».

«Τα τελευταία, δε, χρόνια βλέπουμε και ενασχόληση των Ρομά με τις τηλεφωνικές απάτες και τις απάτες μέσω ίντερνετ. Δηλαδή πωλούν πολλά προϊόντα που τελικά, όταν κάποιος τα αγοράσει, είτε δεν έρχονται ποτέ είτε το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στην παραγγελία. Σε έξαρση, επίσης, βρίσκονται και οι τηλεφωνικές απάτες που έχουν να κάνουν με ατυχήματα και με άτομα που προσποιούνται υπαλλήλους ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εφορίας ή ακόμα και αστυνομικούς», σημειώνει.

«Ο κόσμος έχει απαυδήσει με τις κλοπές και τις διαρρήξεις. Όπως άλλωστε είδαμε από τα στατιστικά στοιχεία, το 2022 το 80% αυτών που συνελήφθησαν για κλοπές και διαρρήξεις αφορούν Ρομά. Άρα το βλέπουμε πως υπάρχει ζήτημα», δηλώνει στο Newsbeast ο Γιώργος Καλλιακμάνης.

Ξεκαθαρίζοντας, δε, πως όλοι όσοι μπαίνουν στα σπίτια ψάχνουν για χρήματα και τιμαλφή, ο Γιώργος Καλλιακμάνης αναφέρει ότι, όταν σε κάποιες περιπτώσεις δούμε να λείπουν τηλεοράσεις ή παιχνιδομηχανές, κινητά, ρολόγια ή αντικείμενα μικρής αξίας, αυτά τα σημάδια «μαρτυρούν» πως στον χώρο μπήκαν Ρομά.

Γεώργιος Καλλιακμάνης
O πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ν/Α Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης

«Πρέπει να γίνουν ενέργειες από την Πολιτεία, έτσι ώστε να κοινωνικοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι»

«Η Ελληνική Αστυνομία μπαίνει στους καταυλισμούς, όπου έχει καταγγελίες, όπου έχει πληροφορίες, συλλαμβάνει, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να γίνουν κάποιες ενέργειες από την Πολιτεία, έτσι ώστε να κοινωνικοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι, να τους υποχρεώσουν να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο που είναι πολύ βασικό. Έχουμε άλλωστε δει πως παιδιά Ρομά τα οποία έχουν πάει σχολείο έχουν μπει ακόμη και στην Αστυνομία. Υπάρχουν όμως και επιστήμονες Ρομά, Ρομά που ασχολούνται με τη νόμιμη επιχειρηματικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εργαλεία για την Πολιτεία και πρέπει να λειτουργήσουν ως παράδειγμα.

Εγώ δεν πιστεύω ότι δεν θέλουν οι Ρομά… Θέλουν, αλλά έχουν μάθει σε μία ζωή από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγουν και να αλλάξουν πορεία, θέλει δουλειά για να γίνει αυτό. Εάν τους πεις “έλα εδώ να κάνεις αυτό και να σταματήσεις την παραβατικότητα”, δεν πρόκειται να πετύχεις τίποτα.

Μόνο με ένα σοβαρό σχέδιο από την Πολιτεία θα αλλάξει η κατάσταση. Άλλωστε έχουν δοθεί πάρα πολλά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με μεσάζοντες κάποιους από αυτή την κοινωνική ομάδα τα χρήματα εξανεμίστηκαν, που σημαίνει ότι κάποιοι τα έφαγαν και όχι μόνο αυτοί που ήταν οι εκπρόσωποι των Ρομά», μας λέει ο Γιώργος Καλλιακμάνης.

Ρομά

«Δεν έχουν αφήσει καλώδιο για καλώδιο και σωλήνα για σωλήνα»

«Ο κόσμος έχει δίκιο που φωνάζει», διαμηνύει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ν/Α Αττικής επισημαίνοντας: «Ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται καταυλισμοί κλέβουν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, καλώδια, σωλήνες γιατί τους ενδιαφέρει ο μπρούτζος, ο χαλκός και γενικότερα κάποια μέταλλα που έχουν αξία.

Δεν έχουν αφήσει καλώδιο για καλώδιο και σωλήνα για σωλήνα. Προσπαθούν να επιβιώσουν, γιατί δεν έχουν δουλειές. Αυτός όμως δεν είναι ο τρόπος, θα πρέπει η Πολιτεία να το δει και να ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την ομάδα».

«Λέμε όμως για τους Ρομά πως είναι μία κοινωνία που έχει πολλούς παραβατικούς και δεν βλέπουμε αυτούς που κλέβουν γύρω μας. Έχουμε διανοηθεί ότι όλοι μας, βάζοντας καύσιμα στα οχήματά μας, έχουμε να παρατηρήσουμε τουλάχιστον δύο και τρεις, ακόμα και δέκα φορές, ότι μπορούν να μην ανταποκρίνονται στο ποσό που έχουμε πληρώσει ή να έχουμε χημικούς καταλύτες;

Αυτοί δεν είναι κλέφτες και απατεώνες; Έχουμε διανοηθεί επίσης πόσο είναι το ποσοστό των χειρουργών που χρηματίζεται; Εκεί δεν βλέπουμε; Και πόσους πιάνουνε; Κανέναν… γιατί ο κόσμος δεν καταγγέλλει επειδή φοβάται ότι μπορεί να τον ξαναχρειαστεί», δηλώνει κλείνοντας ο Γιώργος Καλλιακμάνης.