Σπέρνουν τον πανικό κυρίως στα χωριά του Νομού Ηρακλείου, εξαπατώντας ηλικιωμένους και ανυποψίαστους ανθρώπους…
Μαυροφορεμένες τσιγγάνες, φορώντας μακριά φουστάνια σαν ράσα, με μαντίλια στα κεφάλια, γυρνάνε την ύπαιθρο του Ηρακλείου και στην πόλη, εφορμώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ψάχνοντας τα επόμενα θύματά τους.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Τ” ότι το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή του Μασταμπά, όταν οι τσιγγάνες εξαπάτησαν μια γυναίκα.
Στο στόχαστρο τους φυσικά βρίσκονται οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιο εύπιστοι και ανοίγουν πολύ πιο εύκολα την πόρτα του σπιτιού τους, ειδικά όταν τους χτυπήσει το κουδούνι μια καλόγρια, μια γυναίκα αφιερωμένη στα Θεία.
Οι τσιγγάνες παίζουν τόσο καλά το ρόλο τους ώστε είναι δύσκολο για κάποιον άνθρωπο προχωρημένης ηλικίας να καταλάβει ότι λένε ψέματα και το μόνο που έχουν ως στόχο είναι να τους κλέψουν χρήματα και οποιοδήποτε πολύτιμο αντικείμενο έχουν στο σπίτι τους.
Πώς να υποψιαστεί άλλωστε ο ηλικιωμένος τρεις ή τέσσερις γυναίκες με ράσα, οι οποίες πωλούν εικονίτσες αγίων και κομποσκοίνια για να μαζέψουν χρήματα – υποτίθεται – για το μοναστήρι τους;
Πώς «χτυπάνε»
Οι τσιγγάνες συνήθως δεν ενεργούν με την πρώτη φορά. Αυτό που κάνουν είναι να επισκεφτούν την πρώτη φορά το σπίτι που έχουν βάλει στο στόχο τους. Σκοπός τους είναι αφενός να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θύματός τους, αφετέρου να εξερευνήσουν τον εσωτερικό χώρο και να εντοπίσουν τα αντικείμενα που θα αρπάξουν.
Ενώ βλέπουν και το σημείο, στο οποίο μπορεί ο ηλικιωμένος να φυλάσσει τις οικονομίες του, τη στιγμή που θα φύγει για να πάει ως το επίμαχο δωμάτιο ( το οποίο συνήθως είναι η κρεβατοκάμαρα ) και να πάρει λίγα ευρώ για να δώσει στις τσιγγάνες.
Ένα λάθος ολέθριο, καθώς με αυτή του την κίνηση, αποκαλύπτει το συρτάρι ή το ντουλάπι που έχει φυλαγμένα τα χρήματά του.
Η δεύτερη επίσκεψη τους, λίγες μέρες μετά, είναι συνήθως και αυτή που «χτυπάνε». Μόλις μπουν μέσα στο σπίτι, ξέρουν πλέον πως θα κινηθούν. Αφού η μια ή δυο απασχολήσουν το θύμα, οι άλλες μεταβαίνουν ταχύτατα και «αδειάζουν» το σπίτι, χωρίς να γίνουν καθόλου αντιληπτές.
Μια κλοπή, την οποία συνήθως τα θύματα, διαπιστώνουν αρκετή ώρα μετά.