Τραγωδία σημειώθηκε χθες, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του ιστιοπλοϊκού αγώνα Aegean 600, μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, όταν μια γυναίκα με καταγωγή από τη Γαλλία έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρή.

Την ώρα του δυστυχήματος στην περιοχή επικρατούσαν αδιανόητα δύσκολες καιρικές συνθήκες με άνεμο 50-60 κόμβων, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 111 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στον αγώνα μέσω του VHF μπορούσαν να ακούσουν από τα σκάφη τους τόσο το σήμα που δόθηκε για άνθρωπο στη θάλασσα, όσο και τις συνομιλίες των διασωστών κατά την επιχείρηση εντοπισμού της γυναίκας.

Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, μέλος άλλου πληρώματος που έζησε το θρίλερ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «Μεταξύ Κάσου και Καρπάθου ξέραμε ότι θα περιμέναμε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, οπότε η προετοιμασία θα έπρεπε να είναι η ανάλογη. Οι συνθήκες ήταν ακόμη πιο δύσκολες απ’ ό,τι περιμέναμε, με αποτέλεσμα να έχουμε 45-60 κόμβους αέρα, κάτι που σημαίνει ότι για τα μικρά σκάφη, σαν το δικό μας, θέλει τεράστια προσοχή».

«Κάποια στιγμή ακούσαμε στο VHF το περιστατικό ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα. Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις με το στίγμα κ.λπ. Κινητοποιήθηκε άμεσα όλος ο μηχανισμός απ’ ό,τι ακούσαμε από το ελικόπτερο. Έκτοτε δεν είχαμε επαφή, γιατί δυσκόλεψαν πολύ οι συνθήκες και η νύχτα ήταν δύσκολη», συμπλήρωσε ο αθλητής.

Σε ερώτηση για το τι άκουγαν από το VHF απάντησε ότι: «Δόθηκε κάποια στιγμή το σήμα ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα. Δεν γνωρίζουμε περισσότερα, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν μικροτραυματισμοί και σε άλλα σκάφη».

Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να έχει σταματήσει ο αγώνας απάντησε ότι: «Ο αγώνας δεν έχει κάποια σχέση αν συνεχίζεται ή όχι. Είναι στην ευχέρεια κάθε σκάφους να πάρει την απόφασή του. Μπορεί κάποια στιγμή το σκάφος να κάνει όποια κίνηση θέλει, από το να εγκαταλείψει, να κατεβάσει τα πανιά του, να βάλει τα θυέλλης, δεν σε υποχρεώνει κάποιος να διακόψεις τον αγώνα».

Το χρονικό της τραγωδίας

Τραγωδία σημειώθηκε στο Αιγαίο, ανοιχτά της Κάσου, το βράδυ της Δευτέρας (08/07), κατά τη διάρκεια αγώνων. Ιστιοφόρο με σημαία Ισπανίας αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τα ιστία του σκάφους να σπάσουν και να πέσουν στη θάλασσα δύο άτομα.

Από το νερό ανασύρθηκε μια γυναίκα 40 ετών χωρίς τις αισθήσεις της και ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου, το οποίο όμως δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο εξαιτίας του καιρού.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, με τα κύματα να ξεπερνούν τα δύο μέτρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Τότε, ανέλαβε δράση το Λιμενικό, σκάφος του οποίου συνόδευσε το ιστιοπλοϊκό στο λιμάνι της Κάσου. Η σχετική προανάκριση διενεργείται από το λιμενική αρχή Κάσου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 40χρονη ήταν υπήκοος Γαλλίας και έπαιρνε μέρος στον αγώνα AEGEAN600. Ο AEGEAN600 είναι από τους πολυπληθέστερους αγώνες σε συμμετοχή σκαφών με ξένη σημαία των παρόμοιων αγώνων.

Το δεύτερο άτομο που έπεσε στη θάλασσα είναι ένας 36χρονος ουκρανικής υπηκοότητας, μέλος του πληρώματος. Ο Ουκρανός είναι καλά στην υγεία του.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρει:

Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κάσου για πτώση στη θάλασσα δύο μελών του πληρώματος ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Ισπανίας, το οποίο έπλεε βορειοδυτικά του νησιού. Τα άτομα πληρώματος περισυνελέγησαν από το Ι/Φ, όμως μία 40χρονη (υπήκοος Γαλλίας) ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της.

Στην περιοχή μετέβη Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε το Ι/Φ και το συνόδευσε στο λιμάνι της Κάσου. Από ιατρό του Π.Π.Ι. Κάσου διαπιστώθηκε ο θάνατος της 40χρονης αλλοδαπής, η σορός της οποίας πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κάσου.

Παράλληλα, στον ίδιο ιστιοπλοϊκό αγώνα, τις βραδινές ώρες χθες ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καρπάθου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον τραυματισμό ενός 61χρονου επιβαίνοντα ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Πολωνίας. Το Ι/Φ σκάφος κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι Πηγαδίων Καρπάθου συνοδευόμενο από το Ε/Ρ – Α/Ψ «ΝΗΣΟΣ ΣΑΡΙΑ» Τ. Διαφανίου 24. Ο 61χρονος αποβιβάστηκε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν. Καρπάθου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καρπάθου.