Άνοιξε η αυλαία της δίκης για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ στις 9 Απριλίου 2021, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Στο εδώλιο, δυο αδέλφια, τα οποία φρουρούνται από πάνοπλους αστυνομικούς και αρνούνται την εμπλοκή τους στο έγκλημα.

Στην άρνησή τους επέμειναν και σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οι κατηγορούμενοι με τον έναν, μάλιστα, να επικαλείται τις εικόνες των εκτελεστών που έχουν καταγραφεί.

«Όσοι παραβρίσκονται εδώ να δουν τις φωτογραφίες με τους δολοφόνους και να δουν και εμάς, γιατί παίζεται η ζωή μας», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

«Ο Γιώργος είναι νεκρός λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας»

Ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων άνοιξε με τη σύζυγο του άτυχου δημοσιογράφου, Στάθα Καραϊβάζ, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δολοφονία συνδέεται με τη δημοσιογραφική του έρευνα.

«Σίγουρα ήταν κάποιος που ενοχλήθηκε από αυτά που έγραφε για το οργανωμένο έγκλημα» ανέφερε η μάρτυρας σημειώνοντας πως ο σύζυγος της «δεν εκμυστηρευόταν το ρεπορτάζ του».

Η μάρτυρας κατέθεσε «με βεβαιότητα» πως εκείνη την περίοδο δεν απασχολούσε κάτι τον σύζυγό της.

Μάλιστα, για να ενισχύσει την αναφορά της είπε πως εκείνες τις ημέρες ο σύζυγος της «είχε παραδώσει στο παιδί μας, που έχει τον ίδιο σωματότυπο, το αυτοκίνητό του γιατί μόλις είχε πάρει το δίπλωμά του».

Η Στάθα Καραϊβάζ φανερά φορτισμένη περιέγραψε τον Γιώργο Καραϊβάζ ως έναν άνθρωπο «συνετό, οικογενειάρχη, σοβαρό εργάτη της δημοσιογραφίας, εργασιομανή».

«Δεν είχε εμπλοκές με τίποτα. Ήταν πολύ περιορισμένη η ζωή του, δουλειά, σπίτι…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η χήρα του δημοσιογράφου «έσπασε», όταν ανακάλεσε στη μνήμη της τις δραματικές στιγμές που αντίκρισε τον Γιώργο Καραϊβάζ νεκρό, με τον πρόεδρο να σημειώνει πως δεν χρειάζεται να εισέλθει σε λεπτομέρειες, καθώς υπάρχουν άλλοι μάρτυρες που θα καταθέσουν για τη δολοφονία.

«Κατά τις 14. 20 με κάλεσε ο συνδικαλιστής αστυνομικός Γ.Καλιακμάνης και με ρώτησε αν είμαστε καλά. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει. Είδα τον κόσμο, κατέβηκα κάτω» είπε και συμπλήρωσε κλαίγοντας «ήταν άξιος άνθρωπος».

«Ο Γιώργος είναι νεκρός λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας. Τον σκότωσε αυτός που ήθελε να του κλείσει το στόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν τα δημοσιεύματα του είπε πως ο σύζυγός της μιλούσε με όλες τις πηγές του και ουδέποτε είχε δεύτερο κινητό.

«Ήταν ελεύθερος άνθρωπος γιατί πίστευε ότι έκανε ένα λειτούργημα και πίστευε πως ποτέ δεν κινδύνευε» τόνισε ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: «ο Γιώργος έδινε δεύτερες ευκαιρίες και γι αυτό ο γιος μας είπε στον επικήδειο ότι θα συγχωρούσε τους δολοφόνους του και γι αυτό τους συγχωρώ και εγώ…».

Εισαγγελέας: Το bloko το διαβάζατε;

Μάρτυρας: Όχι μόνο εγώ, όλοι στη δουλειά το είχαν ανοιχτό.

Εισαγγελέας: Για τον Μάλαμα τι ξέρετε;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω τίποτα.

Εισαγγελέας: Για την υπόθεση που κατέθεσε ως ύποπτος;

Μάρτυρας: Ότι τον έμπλεξαν σε μία ιστορία…

«Να τιμωρηθούν οι ένοχοι όπως τους αξίζει…»

Η αδελφή και η μητέρα του Γιώργου Καραιβάζ, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ζήτησαν την τιμωρία των ενόχων για τη δολοφονία του δικού τους ανθρώπου.

Έντονα φορτισμένη η μαυροφορεμένη μητέρα του αδικοχαμένου δημοσιογράφου, Παναγιώτα Καραϊβάζ μίλησε για τον «αγαπητό γιο της».

«Εμένα πάντα μου έλεγε “όλα είναι καλά μάνα” » ανέφερε και πρόσθεσε «Το μόνο που θέλω είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όχι μόνο αυτοί (σς κατηγορούμενοι ) αλλά και οι εντολείς. Σαν μάνα αυτό που ζητώ είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι όπως τους αξίζει…».

«Δεν πήγαν να απειλήσουν, ήξεραν τι έκαναν»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στην πολύμηνη έρευνα για τη δολοφονία ο οποίος χαρακτήρισε έμπειρους τους εκτελεστές.

«Φάνηκε ότι δεν πήγαν να απειλήσουν, ήξεραν τι έκαναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας, μεταξύ άλλων, κατέθεσε πως ο σωματότυπος, όπως καταγράφεται στις εικόνες, ενός εκ των κατηγορουμένων μοιάζει με αυτόν του εκτελεστή.

«Δεν λέω με σιγουριά ότι είναι αυτός αλλά σωματοτυπικά ταιριάζει με το δράστη, φαινόταν γυμνασμένος» ανέφερε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας πως ο δεύτερος κατηγορούμενος «δεν ταιριάζει σωματοτυπικά με τον οδηγό».

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε «βροχή» ερωτήσεων από την υπεράσπιση που τον κάλεσε να πει ποια είναι «η λήψη που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει ομοιότητα».

«Είναι γυμνασμένος…», είπε ο μάρτυρας με τη συνήγορο να επιμένει:

«Από ποια λήψη;». «Από μια που είδα, δεν θυμάμαι …», επανέλαβε ο μάρτυρας.

«Βλέπω τους δυο τύπους να βαράνε αβέρτα»

Ένας από τους κηπουρούς του δήμου Αλίμου άθελα του έγινε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας καθώς εργαζόταν στο παρκάκι που πάρκαρε ο Γιωργος Καραιβάζ.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο μάρτυρας περίγραψε το στιγμή που είδε τον εκτελεστή να πυροβολεί το θύμα.

«Άκουσα ένα θόρυβο σαν εξάτμιση και ένα ωχ Και βλέπω τους δυο τύπους να βαράνε αβέρτα …Ήταν δυο άνδρες, ο μπροστινός κρατούσε το όπλο και βαρούσε … Εγώ όρθιους τους είδα.

Κόλλησε το μάτι μου στον πρώτο που έριχνε συνεχώς…» περιέγραψε και συμπλήρωσε πως «μας έριξαν μια ματιά και μετά ανέβηκαν στη μηχανή και έφυγαν…Φύγανε πολύ ήρεμοι , πολύ ψύχραιμοι…Ήταν παρά πολύ χαλαροί πως πάω εγώ να κλαδέψω και παίρνω το εργαλείο μου…».

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως οι δυο άνδρες είχαν καλυμμένα όλα τους τα χαρακτηριστικά και γι αυτό το λόγο αν και βρισκόταν σε απόσταση περίπου επτά μέτρων δεν είναι σε θέση να δώσει την περιγραφή τους.

«Ήταν καλυμμένοι από πάνω μέχρι κάτω . Με κράνος, φουλ φεις , γάντια , αλεξίσφαιρο…» είπε.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως σοκαρισμένος ειδοποίησε την αστυνομία και τότε του ζήτησαν να δει αν το θύμα είναι ζωντανό.

«Το θύμα ήταν ήδη κάτω όταν τον είδα όλα έγιναν πολύ γρήγορα …»

Δεν μπόρεσα να πλησιάσω ήταν πολύ το αίμα. Μου είχε πει η κοπέλα να δω αν έχει σφυγμό, αλλά δεν μπόρεσα» ανέφερε.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας αναφερόμενοι στο κίνητρο της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ εξέφρασαν τη θέση πως συνδέεται με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

Οι δικηγόροι ζήτησαν από το δικαστήριο να ερευνήσει αυτεπαγγέλτως τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι έχουν εντοπιστεί χρήματα σε λογαριασμούς των κατηγορουμένων που δεν δικαιολογούνται.

Επιπλέον, ζήτησαν να υπάρχει αστυνομικός έλεγχος κατά την είσοδο του κοινού στο ακροατήριο.

Με τα αιτήματα συντάχθηκε και η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.