Την έκρηξη της Ρούλας Πισπιρίγκου προκάλεσε η «βροχή» ερωτήσεων της προέδρου για τη μοιραία ημέρα που η Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή στο Νοσοκομείο Παίδων.
Η κατηγορούμενη, η οποία απολογείται για έβδομη ημέρα για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, αφού ξεκαθάρισε πως αμφισβητεί τα δεδομένα για τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης, διαμαρτυρήθηκε για τις ερωτήσεις της προέδρου.
«Παίζουμε τις κουμπάρες εδώ… έξι συνεδριάσεις τι είπαν οι νοσηλεύτριες… και 6 ώρες με το Δασκαλάκη… Θέλω να μιλήσω για το παιδί μου αποκλειστικά…» ξέσπασε, με την πρόεδρο να τη ρωτά:
«Έχετε αντίρρηση για τις ερωτήσεις;»
Κατηγορούμενη: Και να έχω θα το κρατήσω για τον εαυτό μου.
Πρόεδρος: Μπορεί να μην αρέσουν οι ερωτήσεις, αλλά εγώ θα τις κάνω …Όλα θα αξιολογηθούν στη διάσκεψη.
Είχε προηγηθεί η δήλωση-διαμαρτυρία του συνηγόρου της κατηγορουμένης, Αλέξη Κούγια, με αφορμή ερωτήσεις που υποβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και, όπως είπε, έκαναν «αλγεινή εντύπωση» σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, την ΚΑΡΠΑ, που δεν έκανε η μητέρα στο παιδί, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο για κεταμίνη που δεν έγινε ποτέ, αλλά και τις ουσίες στα φάρμακα.
Ο συνήγορος έκανε λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ απολογίας για μια ανθρωποκτονία», σημειώνοντας πως στόχος των ερωτήσεων είναι η εξουδετέρωση της υπερασπιστικής γραμμής.
Αλέξης Κούγιας: Έχω την εντύπωση πως τα δικαστήρια δικάζουν και δεν καταδικάζουν.
Πρόεδρος: Σεβαστή η άποψη σας…. Το δικαστήριο θα κάνει τις ερωτήσεις που πρέπει.
Αλέξης Κούγιας : Αυτή η δίκη είναι για βιβλίο… Θέση της υπεράσπισης είναι ότι δεν έγιναν οι σωστοί έλεγχοι.
«Δεν γνωρίζω ποιος έβαλε την κεταμίνη»
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, αντιδρώντας στο «σφυροκόπημα» της προέδρου, πολλές φορές ανέβασε τον τόνο της φωνής της.
«Εγώ δεν γνωρίζω ποιος, γιατί και αν έβαλε την κεταμίνη στο παιδί, δεν το γνωρίζω. Υπάρχει το αίμα της Τζωρτζίνας, για να απαντήσει» είπε με την πρόεδρο να σχολιάζει:
«Άλλη θέση είναι αυτή; Μα ο μάρτυρας σας δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα».
Πρόεδρος: Αμφισβητείτε την ύπαρξη της κεταμίνης στο αίμα;
Κατηγορούμενη: Δεν γνωρίζω αν υπάρχει, πώς υπάρχει και πότε. Αμφισβητώ τα πάντα πλέον… Από αξιοπρέπεια δεν όρμησα στους μάρτυρες…
Πρόεδρος: Σας κατηγορούν ότι σκοτώσατε το παιδί σας, οπότε κάθε αντίδρασή σας είναι δικαιολογημένη. Θα αφήνατε τον καθένα να λέει ότι θέλει;
Κατηγορούμενη: Την κεταμίνη εγώ δεν την ήξερα … Δεν έχω καταλάβει ακόμη ποτέ τη δίνουν.
«Δεν έκανα ιατρικές πράξεις μέσα στα νοσοκομεία»
Η κατηγορούμενη, όταν κλήθηκε να περιγράψει τις τελευταίες στιγμές του παιδιού της, ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να θυμηθεί πολλές λεπτομέρειες και επέμεινε ότι, όταν αντιλήφθηκε πως το παιδί έχει ένα ακόμη επεισόδιο, έσπευσε να ειδοποιήσει τους γιατρούς.
«Περίπου στις 2.20 το παιδί κοιμόταν συνεχώς. Είχε μόνιμα κλειστά τα ματάκια της. Εγώ ήμουν δίπλα στην καρέκλα. Στα πόδια του παιδιού άρχισαν να ανεβαίνουν οι σφίξεις, πάνω από 140. Θεώρησα ότι ξεκινούσε πάλι επεισόδιο. Ούτε έκλαψε ή μετακινήθηκε, όπως σε αλλά επεισόδια» περιέγραψε και συνέχισε:
«Βγήκα και πήγα στους νοσηλευτές και τους είπα «προφανώς, μάλλον» κάνει το ίδιο επεισόδιο… Δεν θυμάμαι ακριβώς τη λέξη. Ήταν εκεί δυο νοσοκόμες».
Πρόεδρος: Το είπατε με ένταση;
Κατηγορούμενη: Με κάποια ένταση, δεν έκανα επίθεση…
Πρόεδρος: Δεν σας ανησύχησε να το πείτε με τρόμο;
Κατηγορούμενη: Τα επεισόδια ήταν επαναλαμβανόμενα. Θεώρησα ότι ήταν όπως και τις προηγούμενες…
Πρόεδρος: Πώς ξέρατε ότι δεν ήταν το μεγάλο επεισόδιο, που είπατε πως δεν είχαν δει ακόμη οι γιατροί;
Κατηγορούμενη: Πού να ξέρω ποτέ είναι το μεγάλο επεισόδιο; Δεν ήξερα την κατάσταση. Για εμένα άρχιζε ένα επεισόδιο. Πώς να γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί;
Πρόεδρος: Ακριβώς, αφού δεν ξέρατε, πώς πήγατε με τέτοια ψυχραιμία;
Κατηγορούμενη: Η συμπεριφορά μου ήταν αυτή…
Πρόεδρος: Άρα είναι θέμα συμπεριφοράς…
Κατηγορούμενη: Μάλιστα… Η νοσοκόμα ειδοποίησε το γιατρό, φωνάζοντας.
Η κατηγορούμενη υπεραμύνθηκε των ενεργειών της τα κρίσιμα λεπτά, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν έβαλε άμποτ στο παιδί πριν ειδοποιήσει τους γιατρούς.
«Δεν έκανα ιατρικές πράξεις μέσα στα νοσοκομεία… Είχε οξυγόνο το παιδί. Δεν γνωρίζω κανένα γονιό να κάνει το σωτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δέχτηκε σειρά ερωτήσεων, όταν σε μια αποστροφή του λόγου της ανέφερε πως «δεν κοίταξε τα ματάκια του παιδιού» την ώρα που ο γιατρός την εξέταζε.
«Δε θέλατε να κοιτάτε τα μάτια του παιδιού να δείτε πως αντιδρά;» ρώτησε η πρόεδρος με την κατηγορούμενη να εξηγεί «Ήμουν πιο πίσω δεν έβλεπα… Η γιατρός ήταν από πάνω της. Κοιτούσα τη γιατρό τι θα πει… Κατάλαβα πως κάτι σοβαρό συμβαίνει, όταν ειδοποίησαν τη ΜΕΘ». (…)
Πρόεδρος: Γιατί δεν επιλέξατε να ουρλιάζετε και να μην απομακρυνθείτε και το αφήσατε μόνο χωρίς να βλέπετε την εξέλιξη; Γιατί δε βάλατε μια τσιρίδα να σας ακούσει όλο το σύμπαν;
Κατηγορούμενη: Έτσι ειδοποιούσα σε όλα τα επεισόδια. Δε φώναζα… Και πώς θα ειδοποιούσα;
Πρόεδρος: Φωνάζοντας
Κατηγορούμενη: Όχι, δεν το θεωρούσα σωστό να φωνάζω σαν τρελή δίπλα στο παιδί.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου αμφισβήτησε τις περιγραφές γιατρών και νοσηλευτών, λέγοντας πως «μάλλον φοβόντουσαν τα μελλούμενα».
Η κατηγορούμενη επανέφερε τον ισχυρισμό της πως οι αναφορές που έρχονται σε αντίθεση με τις δικές της έγιναν προκειμένου γιατροί και νοσηλευτές να καλύψουν ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις τους.
«Σώζουν τον εαυτό τους… Θέλουν να ελαφρύνουν τη θέση τους…» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε, λέγοντας «Μόνο εκείνοι γνωρίζουν τι έγινε. Το να φτιάχνουμε ιστορίες για άγριους… μόνο εκείνοι γνωρίζουν τι έγινε. Κανείς δεν με έπεισε».
Μάλιστα, ζήτησε πάλι να κληθούν σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.
«Να κάνουμε τη δίκη από την αρχή;»
«Όχι, αλλά αφού είναι ο λόγος μου στο λόγο τους…».
Η πρόεδρος σημείωσε απευθυνόμενη στην κατηγορούμενη πως πολλές αναφορές της σε σχέση με ιατρικά ζητήματα έρχονται σε αντίθεση με όσα έχει προβάλει η υπεράσπισή της κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας.
«Οι αντιδράσεις μου δεν έχουν καμία σχέση με το θάνατο του παιδιού»
«Οι αντιδράσεις μου δεν έχουν καμία σχέση με τον θάνατο του παιδιού. Το ότι είχα κάποιες λάθος αντιδράσεις δε σημαίνει ότι πείραξα ποτέ τρίχα του παιδιού μου ούτε παρανυχίδα» ξέσπασε η Ρούλα Πισπιρίγκου με δάκρυα στα μάτια και συνέχισε «Την Τζωρτζινα δεν τη σκότωσα , ποτέ! Και αν δε βρω τις απαντήσεις εδώ θα τις ψάξω στα απόμενα δικαστήρια. Αν τα καταφέρω, μπορεί να μην τα καταφέρω και ποτέ. Την Τζωρτζινα ακόμη δεν την έχω πενθήσει, θα την πενθήσω μόνο όταν μάθω πως έφυγε , θα φύγει από τη ζωή όταν δικαιωθεί. Η τζωρτζινα δεν έχει φύγει ακόμα, είναι εδώ και περιμένει δικαίωση. Θα πάω μέχρι το εξωτερικό, όπου χρειαστεί για να μάθω. Θα πάω σε οποίο δικαστήριο χρειαστεί».
Σε δυο ερωτήσεις που έθεσε η πρόεδρος δεν θέλησε να απαντήσει η κατηγορούμενη . Η πρώτη αφορούσε την δολοφονία της γιαγιάς της από τον παππού της λέγοντας πως «αυτό το θέμα δεν θα συμβάλει στην υπόθεση» και η δεύτερη τη μητέρα του Μάνου Δασκαλάκη. Η γυναίκα αναφέρεται σε μήνυμα της που σχετίζεται με επίσκεψη της σε μια «χαρτού».
«Δεν θέλω να μιλήσω γιατί θα εκθέσω πολλά άτομα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κατηγορούμενη δέχτηκε και σειρά ερωτήσεων και για μηνύματα σε φίλη της που αφορούσε τις ερωτικές της συνευρέσεις με τον εν διαστάσει πλέον σύζυγο της μετά το θάνατο του παιδιού .
Πρόεδρος: υπερηφανεύεστε ότι βρίσκεστε ερωτικά με τον κ. Δασκαλάκη και μετά τον στέλνετε να κοιμηθεί στον καναπέ. Πως το εξηγείτε αυτό;
Πισπιρίγκου: Ήταν κάτι γνώριμο… πως μας ερχόταν η όρεξη; Ερχόταν, τι να σας πω. Δεν καταλάβαινα και τι γινόταν. Αλλά δεν έχω να δώσω κάποια εξήγηση. Καταλαβαίνω ότι φαίνεται άσχημο, μη φυσιολογικό.
Πρόεδρος: Στην ίδια συνομιλία με τη φίλη σας λέτε ότι θα βγείτε εξω το καλοκαίρι. Τι σας νοιάζει πότε θα βγείτε εξω, όταν έχετε χάσει 3 παιδιά;
Πισπιρίγκου: Γινόταν όλος αυτός ο χαμός έξω, πως θα κυκλοφορούσα, πως θα ζούσα;