Νεόκοπους τρομοκράτες, προερχόμενους από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά με έμπειρους καθοδηγητές βλέπει η Αντιτρομοκρατική πίσω από τη βόμβα έξω από τον σταθμό των ΜΑΤ στου Ζωγράφου.
Οι επίδοξοι βομβιστές έδρασαν κάτω από τη μύτη των αστυνομικών, τοποθέτησαν τη βόμβα σε τυφλό σημείο. Κοντά στο σημείο υπάρχουν βέβαια κάμερες που δίνουν live εικόνα όμως δεν καταγράφουν και έτσι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να ανατρέξουν σ’ αυτή.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, προκύπτει ότι έγινε από κινητό που ενεργοποίησε μια κάμερα κινητής τηλεφωνίας κοντά στο σημείο που τοποθετήθηκε η βόμβα. Είναι ένα πρώτο στοιχείο που ενδεχόμενως θα κατευθύνει τις έρευνες που θα προσπαθήσουν να ιχνηλατήσουν το στίγμα του συγκεκριμένου τηλεφώνου.
Όταν έγινε το τηλεφώνημα, ο αξιωματικός που βλέπει ζωντανή ρωτήθηκε αν είδε κάτι ύποπτο και μίλησε για ένα λευκό βαν. Οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να διαπιστώσουν και από άλλες κάμερες αν κινήθηκε κοντά στο σημείο της βόμβας.
Αυτό που εξετάζουν οι άνθρωποι της Αντιτρομοκρατικής ως εκτίμηση είναι ότι ο βομβιστής που άφησε τη μαύρη σακούλα στην περίμετρο της στρατιωτικής εγκατάστασης μπορεί να βγήκε ή να μπήκε από την Πολυτεχνειούπολη. Εκείνη την ώρα, πρωί Δευτέρας, υπάρχει μεγάλη προσέλευση φοιτητών και θα ήταν εύκολο να χαθεί ανάμεσα στο πλήθος.
Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξαν να δράσουν και μεσημέρι. Δίπλα υπάρχει δεξαμενή καυσίμων. Στη συγκεκριμένη εγκατάταση που σταθμεύουν οι κλούβες υπάρχουν δεξαμενές καυσίμων.
Ασυνήθιστη η συνδεσμολογία και μορφολογία του εκρηκτικού μηχανισμού
Εντύπωση, όπως μετέδωσε σε σχετικό της ρεπορτάζ η ΕΡΤ προκαλεί η ασυνήθιστη συνδεσμολογία και μορφολογία του, καθώς μπορεί να ήταν αρκετά απλή, ωστόσο για πρώτη φορά, βλέπουν να έχουν τοποθετηθεί δύο είδη εκρηκτικών υλών, C4 και ζελατοδυναμίτιδα, σε συνδυασμό και ποσότητα (μισό κιλό) που θα προκαλούσαν ισχυρή έκρηξη. Στοιχείο που κρατούν οι αρχές είναι πως φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν μπαταρίες σχετικά χαμηλής ισχύος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.
Εάν δεν είχε επιτευχθεί έγκαιρη εξουδετέρωση, περίπου 15 λεπτά πριν τη λήξη του χρονικού περιθωρίου των 45 λεπτών που είχαν δώσει οι δράστες, τότε θα είχαμε σίγουρα τραυματίες, καθώς η ενέργεια έγινε μέρα μεσημέρι σε ώρα αιχμής, στοιχείο που έχει ανησυχήσει τις Αρχές.
Τέτοιου είδους περιστατικά έχουμε συνηθίσει να συμβαίνουν νυχτερινές ώρες ή ξημερώματα και όχι στις 12:29 το μεσημέρι, οπότε και σημειώθηκε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα των αγνώστων, που έδινε την 45λεπτη διορία.