Η περίπτωση του θεότρελου καναδού ηθοποιού παραμένει μοναδική στα χρονικά του παγκόσμιου κινηματογράφου, καθώς μπορεί εμείς σήμερα να μην μπορούμε να τον φανταστούμε σε τίποτα άλλο παρά κωμωδία, εκείνος όμως ανακάλυψε το σπαρταριστό είδος της παρωδίας που θα τον έκανε ευρύτερα γνωστό αρκετά όψιμα στην υποκριτική του καριέρα! Ήταν μεσήλικας δηλαδή όταν αποφάσισε να βάλει στον πάγο τη σοβαρή δραματική του πορεία στο σινεμά που μετρούσε ήδη τρεις δεκαετίες ζωής και να ανοιχτεί σε ένα νέο και άγνωστο είδος για τον ίδιο. Και έκανε όπως ξέρουμε πολύ καλά! Ο Λέσλι Νίλσεν ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη δεκαετία του 1950 ως δραματικός ηθοποιός και έπαιξε τόσο στο πανί όσο και το γυαλί σε ρομαντικούς και σοβαρούς ρόλους για το μεγαλύτερο μέρος μιας καριέρας που απλώθηκε σε έξι δεκαετίες. Κάποια στιγμή η σαγήνη του στο κοινό έχασε τη δυναμική της και ο Νίλσεν κατέληξε από πρωταγωνιστής δεύτερο και τρίτο όνομα, όταν και ήρθε ουρανοκατέβατη η πρόταση που θα του έσωζε την υποκριτική ζωή και θα γεννούσε μια από τις μεγαλύτερες γελοιόφατσες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Είμαστε στο 1980 όταν η δημιουργική κωμική ομάδα των Ζούκερ-Έιμπραμς-Ζούκερ αποφάσισε να προσλάβει σοβαρούς ηθοποιούς για τους γελοίους ρόλους της «Τρελής Απίθανης Πτήσης. Ο Νίλσεν πήρε τον ρόλο στη στιγμή κι έτσι άρχισε μια δεύτερη και σαφώς πιο πετυχημένη από την πρώτη καριέρα, τώρα ως κωμικός ηθοποιός. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1988, η ίδια ομάδα αποφασίζει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα βραχύβιο τηλεοπτικό σίριάλ της που είπανε «Τρελές Σφαίρες»! Ο πανάσχετος και παντελώς ανίκανος υπαστυνόμος Φρανκ Ντρέμπιν γεννήθηκε και ενθρόνισε τον Νίλσεν στο πάνθεο των κωμικών. Παρά τις 150 τηλεοπτικές σειρές και τις περισσότερες από 100 ταινίες που είχε στο ενεργητικό του ο μοναδικός Καναδός ως σοβαρός πολιτικός, στρατιωτικός ή απλώς «σκληρός», ο ρόλος του Φρανκ Ντρέμπιν ήταν αυτός που θα σφράγιζε την καριέρα του και θα αποκάλυπτε το απίστευτο ταλέντο του στην κωμωδία: «Με τον ρόλο του αστυνομικού Φρανκ Ντρέμπιν, βρήκα το σπίτι μου», θα πει αργότερα ο Νίλσεν για τον αξέχαστο γκαφατζή ντετέκτιβ του…
Πρώτα χρόνια
Ο Λέσλι Γουίλιαμ Νίλσεν γεννιέται στις 11 Φεβρουαρίου 1926 στην ορεινή Ρετζίνα του Καναδά ως ένας από τους τρεις γιους ενός δανέζικης καταγωγής χωροφύλακα της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας και της ουαλής συζύγου του. Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα στις εσχατιές του Αρκτικού Κύκλου σε μια απομονωμένη και παγωμένη περιοχή και ο μικρός Λέσλι λαχταρά από μικρός να το σκάσει από κει, καθώς ο πατέρας του, ένας περίπλοκος άνθρωπος, συνήθιζε να βιαιοπραγεί τόσο κατά της συζύγου όσο και των παιδιών του. Μεγάλωσε έτσι μέσα στη δυσκολία της παγωμένης απομόνωσης, με τις προμήθειες να καταφτάνουν δυο και τρεις μήνες μετά την παραγγελία τους. Στα γυμνασιακά του χρόνια, η φαμίλια θα μετακομίσει νοτιότερα, στο Έντμοντον, όπου και θα τελειώσει το σχολείο ο Λέσλι. Είμαστε πια στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου κι έτσι κατατάσσεται στη Βασιλική Καναδική Αεροπορία, παρά το γεγονός ότι είναι πρακτικά κουφός (φορούσε ακουστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του). Αφού δει πόλεμο ως νεαρός πυροβολητής στα βομβαρδιστικά της εποχής, με την απόλυσή του θα δουλέψει για λίγο καιρό ως ραδιοφωνικός παραγωγός σε τοπικής εμβέλειας ραδιοσταθμό του Κάλγκαρι. Ψάχνοντας να ξεφύγει από την καναδική επαρχία, θα εγγραφεί στην Ακαδημία Ραδιοφωνικών Τεχνών του Τορόντο και όντας στη μεγάλη πόλη θα κάνει αίτηση σε μια δραματική σχολή της Νέας Υόρκης, σχεδόν από σπόντα. Η σχολή του προσφέρει υποτροφία για σπουδές το 1949, κάνοντάς του, όπως θα πει, την προσφορά που δεν μπορούσε να απορρίψει! Ο Νίλσεν σπούδασε υποκριτική και μουσική στο νεοϋορκέζικο Neighborhood Playhouse έχοντας συνεχώς το άγχος πως θα ανακάλυπταν κάποια στιγμή ότι ήταν εντελώς ατάλαντος και θα τον έστελναν πακέτο στον Καναδά. Την ίδια εποχή ανεβαίνει δειλά-δειλά και στο σανίδι, καθώς ποτέ δεν είχε όνειρο να γίνει ηθοποιός και δεν είχε άλλωστε καμιά εμπιστοσύνη στα υποκριτικά του χαρίσματα. Απέδιδε μάλιστα διαχρονικά την όποια υποκριτική του δεινότητα στις περιπέτειες της νιότης του με τον αυταρχικό του πατέρα, στον οποίο αναγκαζόταν να ψεύδεται ασυστόλως για να γλιτώνει τις τιμωρίες και το ξύλο! Αργότερα θα βρεθεί βέβαια στο σπουδαίο Actors Studio, όπου θα καταλάβει ότι είναι γεννημένος ηθοποιός, και την ίδια εποχή θα κάνει και το τηλεοπτικό του ντεμπούτο σε ένα επεισόδιο μιας σειράς που πρωταγωνιστούσε ο Τσάρλτον Ίστον…
Δραματική τηλεοπτική και κινηματογραφική καριέρα
Το σοβαρό παρουσιαστικό του νέου ζεν πρεμιέ θα του εξασφαλίσει αναρίθμητες συμμετοχές στην αμερικανική τηλεόραση στη λεγόμενη «χρυσή εποχή» της. Το 1950 και μόνο ο Νίλσεν θα πάρει μέρος σε περισσότερες από 50 παραγωγές και θα φτιάξει ένα πρώτο ονοματάκι στον χώρο.
Η τηλεοπτική του παρουσία είναι πια σταθερή, με μικρότερους και μεγαλύτερους ρόλους, κι έτσι στα μέσα της δεκαετίας του 1950 μετακομίζει στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσει και το όνειρο του Χόλιγουντ. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δέκα αυτών ετών θα έχει μόνιμη εμφάνιση στο γυαλί, καθώς το τηλεοπτικό δράμα «Tales From Tomorrow» τον είχε κάνει ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμο στο αμερικανικό κοινό. Το 1956 θα κάνει το ντεμπούτο του στο σινεμά στην ταινία της Paramount «Βασιλιάς αλήτης» (The Vagabond King), η οποία παρά την εμπορική αποτυχία, εξασφαλίζει στον νεαρό πρωταγωνιστή επταετές συμβόλαιο με την MGM! Την ίδια χρονιά επίσης θα μετρήσει και την πρώτη του κινηματογραφική επιτυχία στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Forbidden Planet» (1956) βάζοντας για τα καλά πόδι στο Χόλιγουντ! Ακολούθησε μια μακρά σειρά από ταινίες που δεν είχαν ωστόσο τίποτα το αξιοσημείωτο, εκτός από την κομεντί «Άγουρο φρούτο» (Tammy and the Batchelor) του 1957, όπου παίζει πλάι στην Ντέμπι Ρέινολντς, αλλά και την ταινία καταστροφής «Η περιπέτεια του Ποσειδώνα» (The Poseidon Adventure), αργότερα, το 1972.
Στις επόμενες δεκαετίες του 1960 και του 1970, καθώς τα μαλλιά του είχαν αρχίσει πλέον να γίνονται λευκά, ο Λέσλι συνέχισε να κάνει αβέρτα ταινίες σε περισσότερο δραματικούς ρόλους, αν και ποτέ δεν ήταν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, το όνομά του θα εμφανιστεί στους τίτλους περισσότερων από 50 ταινιών αυτή την εποχή, αλλά και σε αναρίθμητες σειρές που θα τον κάνουν όνομα στο γυαλί. Τώρα έπαιζε τσεκουράτους στρατιωτικούς, αριστοκράτες του Νότου, πολιτικούς άντρες και «σκληρούς» κακοποιούς και έκανε από γκαγκστερικά φιλμ και γουέστερν μέχρι και ταινίες τρόμου. Τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση πριν από τους ρόλους που θα του αλλάξουν τη ζωή ήταν στην ανεπανάληπτη καλλιτεχνική και εμπορική αποτυχία «City of Fire» (1979)…
Ο Νίλσεν κωμικός!
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, έχοντας πια στις πλάτες του τρεις δεκαετίες κινηματογραφικής και τηλεοπτικής καριέρας, ο Νίλσεν είχε φτάσει σε καλλιτεχνικό αδιέξοδο. Οι δουλειές έρχονταν ολοένα και πιο δύσκολα και ο ίδιος δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από την τυποποίησή του σε πανί και γυαλί. Ο Λέσλι ήταν μεγάλος χωρατατζής στην προσωπική του ζωή και όλοι ήξεραν τις φάρσες και τις πλάκες που σκάρωνε διαρκώς σε συναδέλφους στα πλατό. Αυτό ίσως διείδαν οι δημιουργοί της ξεκαρδιστικής παρωδίας «Τρελή Απίθανη Πτήση» (Airplane!) το 1980, όταν τον περιέλαβαν στο καστ για να ενσαρκώσει τον θεότρελο Dr. Shirley Rumack. Η ανέκφραστη ερμηνεία του Νίλσεν οδήγησε στο να επανεφεύρει ουσιαστικά τον κινηματογραφικό εαυτό του και άφησε γερή παρακαταθήκη για το μέλλον, καθώς η τεράστια επιτυχία της ταινίας και η προσωπική του σφραγίδα θα εγκαινίαζαν μια δεύτερη και σαφώς δυναμικότερη καριέρα!
Η δημιουργία τριάδα των Τζιμ Έιμπραμς, Ντέιβιντ και Τζέρι Ζούκερ δεν είχαν τώρα καμιά αμφιβολία για το ποιος θα έπαιζε τον ρόλο του υπαστυνόμου Φρανκ Ντρέμπιν στην τηλεοπτική σειρά «Police Squad» το 1982.
Παρά την επιτυχία της και το Emmy που εξασφάλισε στον Νίλσεν για την κωμική του ερμηνεία, η σειρά προβλήθηκε μόλις για έξι επεισόδια, αν και έξι χρόνια αργότερα ο Φρανκ Ντρέμπιν θα χτυπούσε και στον κινηματογράφο μέσα από τις «Τρελές Σφαίρες» (1988)!
Η τριλογία με τα γκαφατζίδικα σκηνικά του θεότρελου ντετέκτιβ Ντρέμπιν (τα δύο σίκουελ ήρθαν το 1991 και το 1994) γέννησαν ένα νέο κωμικό φαινόμενο που ερχόταν για να μείνει. Ο Νίλσεν εξαργύρωσε μάλιστα την επιτυχία του ντετέκτιβ του μετά το δεύτερο επεισόδιο της σειράς ταινιών «Τρελές σφαίρες 2 1/2», εκδίδοντας μια φανταστική και κωμική αυτοβιογραφία του το 1993 (The Naked Truth), που τον θέλει τον σημαντικότερο ηθοποιό της γενιάς του και το μεγαλύτερο όνομα που γνώρισε ποτέ το Χόλιγουντ! Ο τρελός Καναδός απογειώθηκε με τις «Τρελές σφαίρες» και τώρα δεν προλάβαινε να απαντά στα κωμικά σενάρια που του έστελναν με τον σωρό. Οι μετέπειτα κωμωδίες και παρωδίες του θα ήταν βέβαια μετριότερες από τις «Τρελές σφαίρες», αν και διασώθηκαν τα εντελώς κουφά «Repossessed» (1990) και «2001: A Space Travesty» (2000), η τζεϊμσμποντική παρωδία «Spy Hard» (1996), η παλαβή δημιουργία του Μελ Μπρουκς «Δράκουλας: Νεκρός και μ’ αρέσει» (1995) αλλά και ο «Μίστερ Μαγκού» (1997), που παρά τις μέτριες κριτικές, τον κράτησαν συνεχώς απασχολημένο…
Τελευταία χρόνια
Το 1996, με την τεράστια επιτυχία που είχε τώρα στο τσεπάκι του, ο Νίλσεν αποφάσισε να κάνει το παλιό του όνειρο πραγματικότητα: αγόρασε τα δικαιώματα του θεατρικού έργου «Clarence Darrow» και επιδόθηκε με προσήλωση στο σανίδι, τόσο ως παραγωγός όσο και πρωταγωνιστής. Ο θίασος περιόδευσε σε όλες τις ΗΠΑ υπενθυμίζοντας τώρα στον κόσμο ότι κάποτε ήταν σοβαρός δραματικός ηθοποιός! Στο σινεμά επέστρεφε συχνά-πυκνά προσπαθώντας να ξανακάνει τη μεγάλη επιτυχία, αν και οι παρωδίες τόσο του Τιτανικού (Titanic Too: It Missed the Iceberg) το 2000 όσο και της «Οδύσσειας του Διαστήματος» (2001: A Space Travesty) δεν έτυχαν της καλύτερης υποδοχής. Νέες δόξες γνώρισε στα «Scary Movie», τόσο στο τρίτο του 2003 όσο και στο τέταρτο του 2006, αποδεικνύοντας πως ήταν όντως κομμένος και ραμμένος για κωμωδία…
Η εντυπωσιακότατη καριέρα του Νίλσεν απλώθηκε σε 200 φιλμ και τηλεοπτικές σειρές και κράτησε λίγο λιγότερο από έξι δεκαετίες! Ενσάρκωσε εκατοντάδες δραματικούς και κωμικούς χαρακτήρες, αν και παρά τα τεράστια υποκριτικά του χαρίσματα στο δράμα και το ρομάντζο, έμελλε να διακριθεί στην κωμωδία. Τόσο εντός όσο και εκτός πανιού: «Με έχουν αποκαλέσει ‘‘Λόρενς Ολίβιε της παρωδίας’’. Υποθέτω ότι αυτό κάνει τον Ολίβιε ‘‘Λέσλι Νίλσεν του Σαίξπηρ’’», θα πει ο πάντα ξεκαρδιστικός Λέσλι. Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Jack Benny ως κορυφαίος κωμικός, περιλήφθηκε στο αμερικανικό και καναδικό Hall Of Fame και πρόλαβε να γυρίσει μερικές ακόμα παρωδίες πριν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο: «Uncle Ben», «An American Carol», «Stan Helsing» και «Spanish Movie», που ήταν και η τελευταία της καριέρας του. Ο ιδιαίτερος κωμικός άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Νοεμβρίου 2010 έπειτα από επιπλοκές μιας πνευμονίας που τον είχε προσβάλει. Δούλευε μέχρι την τελευταία στιγμή πάνω στη νέα του ταινία και ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τη ζωή και το γκολφ. Ήταν 84 ετών όταν έφυγε από τον κόσμο και περιβαλλόταν από οικείους και φίλους στο νοσοκομείο της Φλόριντα όπου νοσηλευόταν. Στην προσωπική του ζωή, είχε παντρευτεί και χωρίσει τρεις φορές, πριν βρει τελικά τη σύντροφο της ζωής του στο πρόσωπο της καλής του φίλης Barbaree Earl. Άφησε πίσω του δύο κόρες και τον Φρανκ Ντρέμπιν… Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr