Με τον πολιτικό χρόνο μέχρι την προκήρυξη των εκλογών 2023 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται όλο και πιο βραχύς, δεδομένου ότι η επικρατέστερη ημερομηνία για την πρώτη κάλπη είναι η 9η Απριλίου, οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι έντονες, δεδομένου ότι το κυβερνητικό έργο προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Στην κυβέρνηση επισπεύδουν την ψήφιση μιας σειράς θετικών διατάξεων από την Βουλή, ενώ την επόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου αναμένεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, έχει δοθεί εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου προς τους υπουργούς να έχουν οδηγηθεί προς ψήφιση στη βουλή τα νομοσχέδια του χαρτοφυλακίου τους το αργότερο μέχρι τις 8 Μαρτίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι – όπως όλα δείχνουν- η βουλή θα διαλυθεί στις 10 Μαρτίου.
Έτσι για τις επόμενες δύο εβδομάδες έχει προγραμματιστεί να ψηφιστούν εννιά νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο, που στόχο έχουν να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ αυτών τα σχέδια νόμου για τον σχολικό εκφοβισμό, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον κατώτατο μισθό και την επιτάχυνση της διοικητικής δικαιοσύνης. Σήμερα ψηφίζεται η αναμόρφωση του πόθεν έσχες, ενώ θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις. «Η δουλειά μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ημέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές» τόνισε σε συνέντευξή του σχετικά ο υπουργός επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Παράλληλα, οδηγία έχει δοθεί από την Πειραιώς και στους υποψήφιους βουλευτές, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα διαδικαστικά – συγκέντρωση απαραίτητων εγγράφων- μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι το τέλος του μηνός θεωρείται ορόσημο για την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ, ενώ απόλυτη προετοιμασία υπάρχει και στο μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών.
Εν τω μεταξύ, για το Σάββατο 4 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ΑΣΕΠ απαγορεύεται να κάνει διαδικασίες προσλήψεων όταν διαλύεται η Βουλή. Συνεπώς και αυτή η παράμετρος αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του εκλογικού παζλ, καθώς εάν προκηρύσσονταν οι εκλογές νωρίτερα θα «πάγωνε» ο διαγωνισμός, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει η κυβέρνηση.
Αυτό που δεν έχει «κλειδώσει» μέχρι στιγμής είναι το από πού θα γίνει η προκήρυξη των εκλογών 2023 από τον πρωθυπουργό. Τρία είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν: είτε σε ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, είτε σε μια κομματική εκδήλωση με ισχυρούς συμβολισμούς, είτε με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα εξηγεί τους λόγους αλλά και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών του 2023.