Για τη φιλοσοφία με την οποία θα επιχειρήσει να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς εκλογές, το κοινωνικό πρόσημο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, το σταθερό στόχο της αυτοδυναμίας, τις επιτυχίες αλλά και τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν κατά τη θητεία του μίλησε ο πρωθυπουργός στη δημόσια τηλεόραση Επιτέθηκε δε στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι λόγω αδυναμίας διαχείρισης της ήττας του θα επιχειρήσει να δημιουργήσει υπόνοιες ακόμα και για νοθεία στις επερχόμενες εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης μέχρι τις κάλπες και αποκάλυψε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει διαφορετική ανθρωπογεωγραφία με αισθητή αλλαγή προσώπων και εντονότερο γυναικείο στοιχείο.
Ο κίνδυνος της «κυβέρνησης ηττημένων»
Ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός έχει εστιάσει στην κρισιμότητα της πρώτης ψήφου στις εκλογές 2023, επιχειρώντας να καταδείξει στους ψηφοφόρους ότι ο έτερος διεκδικητής του πρωθυπουργικού θώκου ο Αλέξης Τσίπρας λόγω απλής αναλογικής θα μπορούσε με βάση τα εκλογικά μαθηματικά να κάνει «κυβέρνηση ηττημένων», δηλαδή να φτιάξει μία πλειοψηφία – ως δεύτερο κόμμα- που θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Και προφανώς βάζει στο τραπέζι το σενάριο αυτό επιχειρώντας να το ξορκίσει αλλά και αναδεικνύοντας – κατά τον ίδιο- τους «κινδύνους» της πρώτης κάλπης, καθώς τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παράγει εναλλακτική πρόταση για το μέλλον του τόπου για αυτό αυξάνει τα «ντεσιμπέλ της έντασης» σε αντίθεση με τον ίδιο που ακολουθεί θετικό αφήγημα εξηγώντας στους ψηφοφόρους το πρόγραμμά του για την επόμενη μέρα.
Το «χαρτί» της νοθείας
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να προκαταλάβει πιθανή προσπάθεια από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, λέγοντας ότι ενδεχομένως να υποστηρίξουν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία». Χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αδιανόητο, καθώς το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας δεν αμφισβητείται, ωστόσο απέδωσε τα περί νοθείας σε μια απέλπιδα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα του.
Αυτοσκοπός η αυτοδυναμία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε στην παρούσα φάση τα όποια σενάρια για συνεργασίες, επιμένοντας στον στόχο της αυτοδυναμίας, η οποία εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, δίνοντας τις κοινοβουλευτικές αναλογίες που θα επιτρέψουν το σχηματισμό κυβέρνησης. «Χρειάζεται πολλή δουλειά και προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν ακόμα μία φορά, καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα που εισπράττει από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι παρά την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση της πιστώνουν ότι «η χώρα συνολικά έχει προοδεύσει σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από τέσσερα χρόνια».
Η διεύρυνση και ο μεσαίος χώρος
Την πρόθεσή του να συνεχιστεί η διεύρυνση της γαλάζιας παράταξης με ένταξη νέων στελεχών από το μεσαίο χώρο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας: «Πήρα μία παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% και ευελπιστώ ότι μπορούμε και αυτό να το φτάσουμε ή και να το ξεπεράσουμε». Εξήγησε ότι η στρατηγική του περιλαμβάνει την αξιοποίηση προσώπων που δεν προέρχονται μόνο από το στενό πυρήνα της ΝΔ, καθώς έχει υποστείλει τις κομματικές ταμπέλες, εντάσσοντας στα ψηφοδέλτια νέα στελέχη σε μια προσπάθεια ανανέωσης του δυναμικού της ΝΔ με τη συμμετοχή και νέων ανθρώπων που διαθέτουν δυνατά βιογραφικά.
Κοστολογημένες παροχές
Αναφερόμενος στις παροχές της κυβέρνησης της αποσύνδεσε από την εξαγορά ψήφων, εξηγώντας ότι πρόκειται για κοστολογημένα μέτρα, τα οποία δεν χρηματοδοτούνται με δανεικά αλλά αποτελούν προϊόν οικονομικής ανάπτυξης και όχι υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. «Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο στήριξης», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ως εκφραστής της μεγάλης λαϊκής παράταξης, έχει χρέος όταν η οικονομία υπεραποδίδει να στηρίζει τους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Με διάθεση αυτοκριτικής
Η δύσκολη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021 και η υπόθεση των υποκλοπών αποτελούν κατά τον ίδιο τον πρωθυπουργό τα τρωτά της διακυβέρνησής του, καθώς με διάθεση αυτοκριτικής παραδέχθηκε ότι η πιο δύσκολη στιγμή στην θητεία του ήταν οι φωτιές του καλοκαιριού του 2021, λέγοντας: ” Όταν βρίσκεσαι μπροστά στη «μανία» της φύσης και διαπιστώνεις ότι δεν μπορείς να κάνεις εκείνη τη στιγμή πολλά πράγματα. Γι’ αυτό και δεσμεύτηκα ότι θα αλλάξουμε πολλά πράγματα και νομίζω ότι τα έχουμε αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε”. Και παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος το θέμα των παρακολουθήσεων σημειώνοντας ότι από τη πρώτη στιγμή ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε και έγιναν στη συνέχεια θεσμικές αλλαγές που βελτιώνουν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ.