Η ερώτηση που επέλεξε ο Έλληνας πρωθυπουργός να τεθεί σε δημοψήφισμα κινδυνεύει να φέρει τη χώρα του στο χείλος του χάους, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Les Échos» σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: το ερώτημα που σκοτώνει».
«Άλλαξε την ερώτηση, κι εγώ θα αλλάξω την απάντηση ακόμα κι αν η ουσία του ερωτήματος δεν έχει αλλάξει, αυτός είναι ένας κανόνας που ξέρουν καλά οι δημοσκόποι, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Στην πολιτική, τον κανόνα αυτό τον γνωρίζει επίσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το ερώτημα που αποφάσισε να τεθεί σε δημοψήφισμα μπορεί να φέρει τη χώρα του στο χείλος του χάους. Μιας λέξης που έχει επίσης ελληνική ρίζα, όπως η δημοκρατία.
Η πραγματική ερώτηση που θέτει ο Τσίπρας είναι απλή: θέλετε η Ελλάδα να βγει από το ευρώ; Πάρα πολύ απλή στην πραγματικότητα. Αν οι ψηφοφόροι έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι επειδή αφαίρεσε αυτή την πρόταση από το πρόγραμμά του. Και την αφαίρεσε ο Τσίπρας ακριβώς για να κερδίσει τις εκλογές. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι έχουν να κερδίσουν στο «Grexit». Νέα ύφεση, τον θάνατο των τραπεζών και συνεπώς την αδυναμία χρηματοδότησης. Νέο ακρωτηριασμό της αγοραστικής δύναμης μετά τη «βουτιά» 25% σε 5 χρόνια, με έκρηξη τιμών στις εισαγωγές, από το πετρέλαιο έως το γάλα. Δεν το θέλουν.
Γι’ αυτό ο Τσίπρας θέτει ένα άλλο ερώτημα, που είναι στην ουσία το ίδιο, για να πάρει μια άλλη απάντηση. «Ναι ή όχι στην πρόταση των δανειστών;» Το πρώτο παράξενο σημείο είναι πως αυτή η πρόταση δεν υπάρχει ως τέτοια, ήταν ένα θέμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της. Δεύτερο παράξενο σημείο, ο πρωθυπουργός καλεί σε ψήφο στο «όχι». Συνήθως η εξουσία καλεί σε «ναι» στο δημοψήφισμα. Για έναν προφανή λόγο: είναι ένα κείμενο στο οποίο έχει συμβάλει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός γίνεται και επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Αυτός που καταγγέλλει τους δανειστές, αυτός που αρνείται την ευθύνη της εξουσίας, αυτός που αρνείται τις αλήθειες και τους περιορισμούς τους.
Οι Έλληνες κινδυνεύουν να ψηφίσουν όχι σκεπτόμενοι το ναι», καταλήγει το άρθρο.