Ολοκληρώθηκε έπειτα από 2,5 περίπου ώρες η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την αποκατάσταση των δασών με τη συμμετοχή των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στα αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ στη σύσκεψη παρουσιάστηκε και το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών. Ρόλο – κλειδί αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη. Θα λειτουργεί ως συντονιστής στις επιτόπιες δράσεις για να αντιδιαβρωτικά έργα και τη δρομολόγηση της αναδάσωσης στα καμένα.
Η σύσκεψη κράτησε 2,5 ώρες και σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη: «Στην κυβερνητική σύσκεψή συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα. Η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας. Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα με διοικητικές πράξεις τις περιοχές αυτές αναδασωτέες, λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα και το πιο σημαντικό ξεκινούν διαδικασίες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί – κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα- που έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες το κυβερνητικό κλιμάκιο που πήγε στον Έβρο τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».
«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.
Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».
Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Εύη Δραμαλιώτη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.