Έχοντας εικόνα ο ίδιος από την επίσκεψη αυτοψία που πραγματοποίησε πριν λίγα 24ωρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα αλλά και λεπτομερή ενημέρωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη στον Έβρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 11:00 στην σύσκεψη με αντικείμενο την αποκατάσταση των δασών με την συμμετοχή των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Οι δύο αυτές καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους ανυπολόγιστες καταστροφές σήμαναν συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο και ζητήθηκε από τους ειδικούς να παρουσιαστεί ένα σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει όχι μόνο στην επαναφορά του πράσινου και την αναζωογόνηση της φύσης, αλλά και στην θωράκιση της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Με οδηγό το σχέδιο που εφαρμόστηκε στη Βόρεια Εύβοια το οποίο είναι δεκαετές και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2030 αλλά και γνώμονα την κλιματική κρίση το κυβερνητικό επιτελείο θα καταλήξει σε μέτρα τα οποία θα έχουν ουσία αλλά και θα διώξουν την ανασφάλεια από τους πολίτες.
Στη Βόρεια Εύβοια οι στόχοι ήταν μεταξύ άλλων η αποκατάσταση του δάσους, η αγροδιατροφή, το ανθρώπινο δυναμικό, το Ψηφιακό Κύμα, η Πράσινη Ζώνη και ο Χώρος Καινοτομίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κάποια από τα παραπάνω μέτρα θα αποτελέσουν τον οδηγό για την Πάρνηθα και τον Εβρο, ωστόσο καθώς τα χαρακτηριστικά των περιοχών διαφέρουν όπως και το γεγονός ότι το κλίμα έχει αλλάξει ραγδαία, η φαρέτρα του κράτους θα ενισχυθεί και με επιπλέον «όπλα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, το σχέδιο που προκρίνει η κυβέρνηση έχει να κάνει κατ’ αρχήν με την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με σύγχρονα μέσα.
Στη μάχη της πρόληψης αλλά και της κατάσβεσης θα ριχτούν 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), νεότερα μοντέλα αεροσκαφών όπως τα Canadair (CL-515) από το 2026, άλλα 1800 οχήματα της πυροσβεστικής αλλά και προσλήψεις πυροσβεστών.
Επίσης, θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αναδάσωση και στην Πάρνηθα και στον Έβρο και θα προηγηθεί η διαμόρφωση με κορμοδέματα προκειμένου να προστατευθούν περιοχές ολόκληρες από τυχόν πλημμύρες όσο θα πλησιάζουμε στον χειμώνα.
Το κράτος επίσης θα φροντίσει μέσα από κοινοτικά προγράμματα να προμηθευτεί εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας για την δασοπροστασία.
Στο θέμα της τιμωρίας των εμπρηστών ήδη έχει προαναγγελθεί νομοθετική παρέμβαση για πιο βαριά πρόστιμα αλλά και αυστηροποίηση των ποινών.
Τα πρόστιμα θα φτάνουν και τις 50.000 ευρώ ενώ όσον αφορά στις ποινές θα τιμωρείται πιο σκληρά και ο εμπρησμός από αμέλεια.
Αυτό επίσης που τονίστηκε με έμφαση από τις πυρκαγιές του Ιουλίου ήταν ότι φάνηκε ξεκάθαρα πόσο ανέτοιμη ήταν και η τοπική αυτοδιοίκηση να βρεθεί σε μια τέτοια μάχη.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ειδικά στο θέμα της πρόληψης θα κληθούν οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους χαράσσοντας αντιπυρικές ζώνες αλλά και αναλαμβάνοντας την εποπτεία των δασών και αν διαπιστωθεί ότι αυτό δεν εφαρμόζεται οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2021 παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να καθαρίζουν αυτεπάγγελτα ένα οικόπεδο που δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης του έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τις γύρω ιδιοκτησίες.
Όταν συντελείται οικολογική καταστροφή τότε ο πέλεκυς του νόμου θα είναι βαρύς τόσο για τους δήμους όσο και για τους αμελείς πολίτες.