Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αφού έγγραφα του γενικού επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή, που κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας τους τελευταίους μήνες, θέτουν επί τάπητος μια σειρά από προβλήματα κακοδιοίκησης.

Ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος ζητεί την εξάλειψη των φαινομέ­νων κακο­διοίκησης, πίσω από τα οποία βρίσκονται ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και «πράσινος φοιτητοπατέρας».

Ταυτόχρονα φέρνουν στην επιφάνεια τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια για ένα σύστημα «γαλάζιας» απόχρωσης, το οποίο βρίσκεται πίσω από αυτήν την κατάσταση, με τον σημερινό πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και φοιτητή σε μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να το στηρίζει και να το κατευθύνει.

Ο 32χρονος Ανδρέας Παπαμιμίκος που πρωταγωνίστησε επί χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ως επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, υπήρξε ιδρυτής της περίφημης «ΟΝΝΕΔ ΑΕ», που στήθηκε τον Οκτώβριο του 2004, καθώς και άλλων παρόμοιων εταιρειών, που με τον μανδύα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είχαν σκοπό να αποσπάσουν σωρεία επιχορηγήσεων με… αρωγό την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, είναι μεταπτυχιακός φοιτητής με αντικείμενο τις… Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίες.

Συμφοιτητές

Το περίεργο είναι ότι το σύστημα αυτό στηρίζεται και από έναν «πράσινο φοιτητοπατέρα», ο οποίος βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια σε αγαστή σύμπνοια με τον Αν. Παπαμιμίκο, με τον οποία είναι μάλιστα συμφοιτητές στο ίδιο μεταπτυχιακό. Κυβερνητικός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» έκανε λόγο για εκφυλισμένο σύστημα κάποιων νεολαίων, που στήνει ακόμη και επιχειρήσεις, το οποίο δεν μπορεί να έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να διαλυθεί.

Στον προηγούμενο πρύτανη Ηλία Κουσκουβέλη καταλογίζεται ότι στήριξε όλο αυτό το σύστημα, ενώ και ο διάδοχός του Γιάννης Χατζηδημητρίου, που ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του, αρνούμενος να εφαρμόσει ακόμη και δικαστικές αποφάσεις ή να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Το τελευταίο, ωστόσο, διάστημα ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος με μια σειρά από αποφάσεις – έγγραφα δείχνει διατεθειμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο για όσα συμβαίνουν στο «Μακεδονία» εδώ και χρόνια.

Με έγγραφο που έστειλε στις αρχές του μήνα στον πρύτανη Γ. Χατζηδημητρίου, του επισημαίνει ότι καθήκον του ως πειθαρχικού προϊσταμένου του ιδρύματος, είναι η κατά τον νόμο συμμόρφωση με τα πορίσματα του ΣΕΕΔΔ, που αφορούν στη λειτουργία του πανεπιστημίου και την εξάλειψη των φαινομένων κακοδιοίκησης σε αυτό, την ανάκληση παράνομων πράξεων και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Επίσης ζητά να ενημερώσει το υπουργείο για τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει.

Όμως ο υπουργός δεν περιορίστηκε στο παραπάνω έγγραφο αλλά βάζει ο ίδιος επί τάπητος όσα προκύπτουν από τα πορίσματα του ΣΕΕΔΔ. Έτσι με έγγραφό του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε να ερευνηθεί η καταβολή αποδοχών στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σωτήρη Παπούλκα για το χρονικό διάστημα από 1/4/2005 μέχρι και τις 31/12/2007 γιατί κατά το διάστημα αυτό κατείχε παράλληλα θέση καθηγητή και στο Πανεπιστήμιο του Εσεν της Γερμανίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Παράνομοι αποκλεισμοί καθηγητών

Μια σειρά παλιότερες και νεότερες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έρχονται στο προσκήνιο. Παράνομοι και μεθοδευμένοι αποκλεισμοί μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) από εκλεκτορικά σώματα, διώξεις μελών του ΔΕΠ, όπως της επίκουρης καθηγήτριας Αικατερίνης Λυρούδη, της λέκτορος Ανίτας Φλώρου, της καθηγήτριας Βίνιας Τσόπελας κ.ά. Οι παραπάνω, ενώ δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, είδαν να μην εφαρμόζονται οι αποφάσεις τόσο από τον πρώην όσο και από τον νυν πρύτανη.

«Ποιος και με ποιες διαδικασίες διοικεί σήμερα το πανεπιστήμιό μας;», ανέφερε παλιότερα σε επιστολή του στη Σύγκλητο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, φωτογραφίζοντας τον σημερινό πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και καταγγέλλοντας τη διαπλοκή: Μοίρασμα των πακέτων ψήφων στις πρυτανικές εκλογές, επιλογές-χρίσματα για προέδρους τμημάτων, υπαγορεύσεις σε πανεπιστημιακούς για το πώς θα ψηφίσουν, αλλά και πώς θα περάσουν κάποιοι φοιτητές τα μαθήματα, προκλητικό μοίρασμα των πακέτων στην Επιτροπή Ερευνών κ.ά.

Το σύστημα αυτό δεν εφάρμοσε ακόμη και αυτόν το νόμο της κ. Γιαννάκου, κρατώντας ενιαίο τον σύλλογο των φοιτητών για να τον ελέγχει και δεν αναγνωρίζει τους νέους συλλόγους που φτιάχτηκαν στα τμήματα στη Νάουσα και την Εδεσσα.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Πειθαρχικές διώξεις για την εργολαβία

Με έγγραφο που φέρει ημερομηνία 20/12/2010 ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος ζητά από τον πρύτανη, με βάση τα πορίσματα έκθεσης του ΣΕΕΔΔ, να προχωρήσει στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των μελών του προηγούμενου Πρυτανικού Συμβουλίου -του πρώην πρύτανη Ηλ. Κουσκουβέλη, τριών πρώην αντιπρυτάνεων, δύο εκπροσώπων των φοιτητών και της προϊσταμένης της γραμματείας- για υπόθεση που έχει να κάνει με την ανάθεση εργολαβίας για την καθαριότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Έθνος της Κυριακής» αυτό που τους καταλογίζεται είναι ότι προχώρησαν στη σύμβαση παρά τα οριζόμενα στον σχετικό νόμο, δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ κλπ. Στην απάντησή του ο πρώην πρύτανης κ. Κουσκουβέλης υποστήριξε ότι «όποιος στην Ελλάδα προασπίζει το δημόσιο συμφέρον διώκεται» και ότι με τις εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης το πανεπιστήμιο υπήρξε κερδισμένο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το Πρυτανικό Συμβούλιο, εκφράζοντας έκπληξη για το αίτημα του υφυπουργού για πειθαρχικές διώξεις, ενώ προστίθεται πως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του πορίσματος του ΣΕΕΔΔ και πως το ΣτΕ το έχει δικαιώσει δύο φορές με αποφάσεις του στη διάρκεια της διαδικασίας ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας.