Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα στο Λονδίνο με τον βρετανό ομόλογο του, Μπεν Γουάλας. Οι δυο τους συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Η ατζέντα των δύο υπουργών συμπεριλάμβανε επίσης ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική, τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Θα ήθελα να υπάρξει ένας μηχανισμός μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, ώστε να μεταφερθούν και σε μας τα διδάγματα που έχει αποκομίσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με βάση αυτά τα διδάγματα, θα μπορούσαμε να εκσυγχρονίσουμε περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις μας» δήλωσε ο κ. Δένδιας στους Έλληνες ανταποκριτές του Λονδίνου.
Εκτενή αναφορά και από τις δύο πλευρές έγινε και για την εφαρμογή της Διακήρυξης Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο οι δύο χώρες. Η εν λόγω Διακήρυξη, στόχο έχει «την ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων των δύο χωρών, ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί τις κοινές απειλές και προκλήσεις, αλλά και τη στενότερη συνεργασία προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε χώρας. Παράλληλα δημιουργεί το πλαίσιο για τις μελλοντικές συνεργασίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου ‘Αμυνας.
Η Διακήρυξη προβλέπει επίσης την συνεκπαίδευση στρατιωτικών, αλλά και την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων. Παράλληλα καθορίζει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις.
Νωρίτερα το πρωί, ο κύριος Δένδιας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Prince’s Trust του φιλανθρωπικού οργανισμού του Βασιλιά Καρόλου. Πρόκειται για τον οργανισμό που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται σειρά προγραμμάτων κατάρτισης νέων, τα οποία στοχεύουν στην απόκτηση δεξιοτήτων και την ενίσχυση της αυτοπεποίθηση των μαθητευόμενων πριν βγουν στην αγορά εργασίας. Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν η συνεργασία του Prince’s Trust με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ούτως ώστε οι στρατιώτες κληρωτοί κατά την διάρκεια της θητείας τους «να αποκτούν επιπλέον δεξιότητες. Να μπορούν δηλαδή να φεύγουν από τη θητεία τους με μια πιστοποίηση δυνατοτήτων που θα τους επιτρέπει μια καλύτερη ζωή και μια ευκολότερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας», τόνισε ο κ. Δένδιας. Παράλληλα, όπως σημείωσε «το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα. Οπότε υπάρχει έδαφος ανταλλαγής εμπειριών και σκέψεων», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Δένδιας.