Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει άμεσα η Κουμουνδούρου, καθώς πριν ακόμη αναδείξει νέο αρχηγό, θα πρέπει να έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα κατέλθουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς οι υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα έχουν την έγκριση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς αυτός θα αναδειχθεί μια από τις πρώτες Κυριακές του Σεπτεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα στις 10 του μηνός. Από την άλλη πλευρά το γεγονός αυτό απαλλάσσει τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ευθύνη κατάρτισης των ψηφοδελτίων σε περίπτωση που υπάρξει νέα ήττα στις κάλπες. Παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν καταγράφει και τις καλύτερες επιδόσεις του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ακόμη και το 2014 που το κόμμα βρισκόταν σε ανοδική πορεία και όδευε προς την εξουσία, τα είχε βρει δύσκολα στην αναμέτρηση ανάδειξης νέων περιφερειαρχών και δημάρχων ανά την επικράτεια. Ανέκαθεν οι τοπικές κοινωνίες αποτελούσαν την πολιτική αχίλλειο πτέρνα της Κουμουνδούρου. Κάτι ανάλογο εικάζεται ότι θα συμβεί και αυτή τη φορά, ιδίως μετά το δεινό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου όπου το κόμμα έλαβε μόλις 17,83%.

Θυμίζουμε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου Απριλίου είχε τονίζει πως θα στηριχθούν ορισμένα πρόσωπα που δεν φέρουν κομματική ταυτότητα, όπως ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά: «[…] Και επειδή έρχονται και Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο, στον Δήμο της Αθήνας ανακοινώνουμε την υποστήριξή μας σε μια προσπάθεια που συγκροτείται ώστε να τελειώσει ο μεγάλος περίπατος της ταλαιπωρίας και της οικογενειοκρατίας. Στηρίζουμε την απόφαση του διεθνούς καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά να ηγηθεί αυτής της κίνησης. Στηρίζουμε στον Δήμο Πειραιά τον Γιώργο Γαβρίλη, στον Δήμο Πάτρας τον Βασίλη Αϊβαλή, στον Δήμο Περιστερίου τον Ανδρέα Παχατουρίδη, στον Δήμο Λάρισας τον Απόστολο Καλογιάννη, στον Δήμο Αγρινίου τον Δημήτρη Τραπεζιώτη. Υπό τα νέα δεδομένα πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς φαίνεται πως κάνει ένα βήμα πίσω ενώ μένει να αποδειχθεί το πώς θα εξελιχθεί μια σειρά συγκλίσεων με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε δήμους ανά την επικράτεια. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα υπάρξει στήριξη σε μια σειρά νυν δημάρχων όπως του Κατωπόδη στον Βύρωνα, του Χατζηδάκη στην Ηλιούπολη και του Ρούσσου στο Χαλάνδρι.

Πάντως μια προεργασία για πρόσωπα που θα μπορούσαν να στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είχε γίνει εδώ και καιρό από τον Χρήστο Σπίρτζη σε συνεννόηση με την αρμόδια επιτροπή του κόμματος στην οποία συμμετέχουν οι Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης και Κατερίνα Κνήτου.