Τα προβλήματα χωροταξίας που έχουν ανακύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι η τρέχουσα Βουλή είναι οκτακομματική, επιχειρεί να επιλύσει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, δίνοντας στον κάθε πολιτικό σχηματισμό τα γραφεία που του αναλογούν στο μέγαρο της πλατείας Συντάγματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη Μεταπολίτευση έως και σήμερα, μονάχα μια φορά ήταν και πάλι οκτακομματική η Βουλή και αναφερόμαστε σε αυτή που είχε προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015. Τότε είχαν εισέλθει στη Βουλή (κατά σειρά εκλογικής δύναμης) ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (νυν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), το ΚΚΕ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων.
Τα λιγότερα κόμματα
Στον αντίποδα, η Βουλή με τα λιγότερα κόμματα είναι αυτή που είχε προκύψει από τις εθνικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981. Τότε είχαν εισέλθει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με ποσοστό 48,07%, η Νέα Δημοκρατία του Γεώργιου Ράλλη με ποσοστό 35,88% και το ΚΚΕ του Χαρίλαου Φλωράκη με 10,93%.
Τέσσερα κόμματα συγκροτούσαν τη Βουλή που είχε προκύψει από τις εκλογές του 1985 (εκτός από τα τρία προαναφερόμενα κόμματα είχε μπει και το ΚΚΕ Εσωτερικού του Λεωνίδα Κύρκου), το 1993 (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Άνοιξη και ΚΚΕ) και το 2004 (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς).
Οι περισσότερες και οι λιγότερες έδρες
Όσον αφορά τις περισσότερες έδρες που είχε πάρει ποτέ κόμμα κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, αυτό ήταν η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 το κόμμα που ίδρυσε έλαβε συνολικά 220 έδρες. Η αμέσως επόμενη ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 που κατείχε 172 έδρες.
Από την άλλη πλευρά η ισχνότερες κοινοβουλευτικές εκπροσωπήσεις είναι πολλές, καθώς έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θέσπισε το πλαφόν του 3% για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή, αρκετοί σχηματισμό έμπαιναν ακόμη και με έναν βουλευτή. Για παράδειγμα το 1985 το ΚΚΕ Εσωτερικού είχε μόνο μια έδρα, την οποία είχε καταλάβει ο Λεωνίδας Κύρκος.
Στις δε εκλογές του Ιουνίου 1989 από μια έδρα είχαν η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου και το μειονοτικό κόμμα Εμπιστοσύνη του μουσουλμάνου βουλευτή Σαδίκ Αχμέτ. Στις επόμενες εκλογές του Νοεμβρίου 1989 από μια έδρα είχαν οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί με βουλευτή τη Μαρία Δίζη και για μια ακόμη φορά το μειονοτικό κόμμα Εμπιστοσύνη που εξέλεξε τον Ισμαήλ Μολλά. Στην επόμενη αναμέτρηση του Απριλίου 1990 από μια έδρα είχαν οι Οικολόγοι Εναλλακτικοι με βουλευτή την Αναστασία Ανδρεαδάκη και η ΔΗΑΝΑ με τον Θεόδωρο Κατσίκη που ακολούθως εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Τέλος υπήρξαν Κοινοβουλευτικές Ομάδα με δύο έδρες, αυτή του Κόμματος Νεοφιλελευθέρων που στις 20 Νοεμβρίου 1977 εξέλεξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Παύλο Βαρδινογιάννη και αυτή της Συμμαχίας Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, στην ίδια εκλογική αναμέτρηση, που εξέλεξε τον Ηλία Ηλιού και τον Λεωνίδα Κύρκο.