Η ευρύτερη συναίνεση που καταγράφηκε στην επιλογή του Κώστα Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, δεν χαρακτηρίζει και την εκλογή των αντιπροέδρων, όπου τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξαν τις επιλογές άλλων κομμάτων.
Συγκεκριμένα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες ψήφισαν «παρών» – από θέση αρχής- στην επιλογή του Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής.
Από τα 8 κόμματα της Βουλής, τρία δεν εξέλεξαν αντιπρόεδρο της Βουλής. Πρόκειται για τους Σπαρτιάτες, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νίκη.
Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε τους αντιπροέδρους των τριών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τους αντιπροέδρους από Νίκη και Σπαρτιάτες, ψήφισε όμως της Πλεύσης Ελευθερίας.
- Ο υποψήφιος από τους Σπαρτιάτες, έλαβε 25 θετικές ψήφους και 275 «παρών».
- Ο υποψήφιος από τη Νίκη έλαβε 31 θετικές ψήφους και 269 «παρών»
- Ο υποψήφιος της Πλεύσης Ελευθερίας έλαβε 95 θετικές ψήφους και 205 «παρών»
Ψήφισαν συνολικά 300 βουλευτές,
Για το αξίωμα του Α Αντιπροέδρου ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Ιωάννης Πλακιωτάκης (ΝΔ) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
Για το αξίωμα του Β Αντιπροέδρου, ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
Για το αξίωμα του Γ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Θανάσης Μπούρας (ΝΔ) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
Για το αξίωμα του Δ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 300 βουλευτές, η Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
Για το αξίωμα του Ε’ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
Για το αξίωμα του Στ’ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) έλαβε 269 ψήφους, και 31 ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
Για το αξίωμα του εβδόμου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες) έλαβε 25 ψήφους και 275 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (δεν εκλέγεται)
Για το αξίωμα του όγδοου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) έλαβε 256 ψήφους και 44 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
Για το αξίωμα του ένατου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Γιώργος Αποστολάκης (Νίκη) έλαβε 31 ψήφους και 269 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (δεν εκλέγεται)
Για το αξίωμα του δέκατου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Μιχαήλ Χουρδάκης (Πλεύση Ελευθερίας) έλαβε 95 ψήφους και 205 βουλευτές ψήφισαν «παρών) (δεν εκλέγεται)
Για το αξίωμα των Κοσμητόρων, ψήφισαν 300 βουλευτές. Από τη ΝΔ, ο Βασίλειος Νικόλαος Υψηλάντης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο κ. Βασίλης Γιόγακας έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρίνα Κοντοτόλη έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Για το αξίωμα των Γραμματέων ψήφισαν 300 βουλευτές. Από τη ΝΔ ο κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Γεώργιος Βρεττάκος έλαβε 270 ψήφους, 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Σπύρος Κουλκουδίνας έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Παππάς έλαβε 269 ψήφους και 31 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από το ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Με την ανακοίνωση της λήξης της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε τον λόγο. Όπως όμως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ζητήθηκε η εξουσιοδότηση του Σώματος για την επικύρωση των Πρακτικών και αυτή παρεσχέθη από την πλειοψηφία.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι με τη συναίνεση του Σώματος λύεται η συνεδρίαση για την Πέμπτη 6 Ιουλίου με αντικείμενο την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση σε αυτή τη φάση.
Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή θέσεων των «Σπαρτιατών»
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιμένει από τον πρόεδρο της Βουλής να υλοποιήσει τη δέσμευσή του άμεσα και να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, για το ζήτημα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με τη χωροταξία των κομμάτων στην αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία, για την εκλογή αντιπροέδρων, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε εχθές, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, την οξύτατη διαμαρτυρία του, για την επιλογή τής κατανομής των θέσεων μέσα στην Ολομέλεια. Επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε τρία σημεία, κάτι που υποβαθμίζει το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιλέχθηκε επίσης και η τοποθέτηση του κόμματος ”Σπαρτιάτες” στα αριστερά έδρανα της Βουλής, κάτι το οποίο είναι αναντίστοιχο και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα αλλά και την κοινοβουλευτική ιστορία.
Επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, και στον κ. Μητσοτάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να υπερασπιστεί τη κοινοβουλευτική λειτουργία και τον κοινοβουλευτικό κανόνα. Οφείλουμε όλοι και όλες να κάνουμε την αντίστοιχη επιλογή γιατί αυτό θα δημιουργήσει και το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι οφείλει και αυτή να σέβεται και να παρακολουθεί τις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου. Περιμένουμε από τον πρόεδρο της Βουλής να υλοποιήσει τη δέσμευσή του άμεσα και να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».