Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε σαν «βόμβα» στα θεμέλια της Κουμουνδούρου. Κανείς δεν την περίμενε και κανείς δεν είχε προετοιμαστεί γι’ αυτήν.
Όσο πάντως η κατήφεια για το κλείσιμο ενός κύκλου 15ετίας που έκλεισε στον ΣΥΡΙΖΑ θα καταλαγιάζει, τόσο η ονοματολογία για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα θα «κερδίζει» χώρο. Ήδη άλλωστε τα πρώτα ονόματα έχουν «πέσει» στο τραπέζι.
Πριν την εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη της νέας Βουλής, με το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, η οποία κλείνει με «μονομαχία» των επικεφαλής των κομμάτων.
Ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προγραμματικές δηλώσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να δώσει τη συγκεκριμένη μάχη καθώς ως πρόεδρος υπό παραίτηση θα ήταν «ευάλωτος» σε επιθέσεις αντιπάλων. Ο απερχόμενος πρόεδρος θα παραμείνει απλός βουλευτής, ενώ έχει πάρει απόφαση να κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιά, βάζοντας στη Βουλή και τη δεύτερη σε σταυρούς στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, Ρένα Δούρου.
Νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, εκείνος που θα σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων στις προγραμματικές δηλώσεις, φαίνεται πως θα είναι η αρχαιότερη της κοινοβουλευτικής ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υπήρξε και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Η συνεδρίαση της Ομάδας για να λύσει το θέμα, αναμένεται τη Δευτέρα.
Ο λόγος που στη συγκεκριμένη θέση δεν τοποθετείται κάποιο στέλεχος που επιδιώκει να αναδειχθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γιατί μια τέτοια επιλογή θα ήταν σαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να προκαταβάλει την απόφαση των 170.000 μελών που θα κληθούν να αναδείξουν τη νέα ηγεσία.
Η διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου
Η διαδικασία για την επιλογή νέας ηγεσίας θα αρχίσει να «τρέχει» τις επόμενες ημέρες. Το Σαββατοκύριακο αρχικά αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία με βάση τις καταστατικές αρχές, θα συγκαλέσει με τη σειρά της την Κεντρική Επιτροπή.
Η τελευταία θα συνεδριάσει πιθανότατα σε ένα επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να αποφασίσει τη διεξαγωγή της εκλογής του νέου προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να έχει διεξαχθεί πριν από την εκλογή Συνέδριο, όμως είναι βέβαια πως τα στρατόπεδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστούν για το συγκεκριμένο θέμα.
Τα ονόματα που έχουν ακουστεί
Έφη Αχτσιόγλου
Αυτή τη στιγμή, η Έφη Αχτσιόγλου, φαντάζει το απόλυτο φαβορί για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Εξελέγη πρώτη σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, πρώτη σε ψήφους και στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα της Αθήνας, στις εκλογές του Μαΐου.
Απολαμβάνει τη συμπάθεια όλων των τάσεων του κόμματος, ενώ αν και ανήκει στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, έχει φροντίσει να αποστασιοποιηθεί εγκαίρως από τις εσωκομματικές ομαδοποιήσεις. Είναι η υποψηφιότητα που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη και από την «Ομπρέλα», την εσωκομματική αντιπολίτευση, από την οποία και προέρχεται αν και έχει αποχωρήσει χρόνια.
Είναι 38 ετών, έχει υπάρξει ήδη υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τσίπρα και έχει ευρύτερες συμπάθειες.
Αλέξης Χαρίτσης
Από τα φοιτητικά του χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του και βουλευτής Μεσσηνίας. Χαίρει τις εκτίμησης και των ΠΑΣΟΚογενών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρείται – και είναι – πιο μετριοπαθής από την Έφη Αχτσιόγλου.
Υπήρξε υπουργός Εσωτερικών, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και υφυπουργός Οικονομίας. Απ’ όποια θέση και αν πέρασε κέρδισε τα θετικά σχόλια των συνεργατών του. Και αυτός προέρχεται από την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία όμως έχει αποστασιοποιηθεί. Θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή ευρείας αποδοχής για την ηγεσία του κόμματος, αρκεί βέβαια να πειστεί και ο ίδιος.
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα, είναι ο άτυπος ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσής, της «Ομπρέλας». Η «τάση» θα πραγματοποιούσε πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη το Σάββατο στην οποία θα αποφάσιζε να κατεβάσει δικό της υποψήφιο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, περισσότερο για την καταγραφή και λιγότερο για να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα.
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα όμως να παραιτηθεί άλλαξε τα πάντα. Η διαδικτυακή σύσκεψη των στελεχών της Ομπρέλας προφανώς θα αναβληθεί, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και να αρχίσει και επίσημα η διαδικασία της διαδοχής. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είναι ταυτόχρονα και ο αρχαιότερος κοινοβουλευτικός του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να διεκδικήσει κάποια θέση, θα παίξει όμως, ως ηγέτης της τάσης, σημαντικό ρόλο στα επόμενα βήματα.
Διονύσης Τεμπονέρας
Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι ένα ακόμα από τα πρόσωπα που έχουν βγει «μπροστά» το τελευταίο διάστημα. Είναι ο γιος του δολοφονημένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ενώ τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξέπληξε πολλούς το γεγονός ότι εξελέγη τρίτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω μόνο από την Έφη Αχτσιόγλου και τη Ρένα Δούρου. Πριν τις δεύτερες εκλογές ήταν από τα στελέχη που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να βγουν «μπροστά», ενώ τον όρισε και συντονιστή της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, αν υποτεθεί ότι θα πάρει μέρος στην κούρσα της διαδοχής, και αυτό είναι το γεγονός πως δεν έχει εκλεγεί βουλευτής. Θα πει κανείς πως ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ ήταν βουλευτής όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, όμως οι εκλογές τότε ήταν στη χειρότερη περίπτωση ζήτημα ενός χρόνου. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η απόσταση από τις εθνικές εκλογές είναι 4 χρόνια, οπότε η επιλογή εξωκοινοβουλευτικού αρχηγού που θα μείνει για τόσο καιρό μακριά από τη Βουλή, ξενίζει.
Η Ρένα Δούρου
Από τα πρώτα χρόνια του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούνταν πιθανή διάδοχός του. Η Ρένα Δούρου εξελέγη Περιφερειάρχης Αττικής του 2014, ενώ το 2012 είχε εκλεγεί βουλευτής στη Β’ Αθήνας.
Απολαμβάνει ακόμα την εκτίμηση των συντρόφων της, οι οποίοι την εξέλεξαν δεύτερη σε σταυρούς στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταλάβει την έδρα της Α’ Πειραιά θα είναι στη νέα Βουλή καθώς βγήκε δεύτερη σε ψήφους στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.
Ανήκει στην ομάδα των «προεδρικών» και ως εκ τούτου αποτελεί ένα από τα κορυφαία στελέχη της πλειοψηφίας του κόμματος, το οποίο θα μπορούσε να της δώσει προβάδισμα για την εκλογή, όχι όμως και συναίνεση από την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις δύο μήνες μετά την επανεκλογή του τον Σεπτέμβριο του 2015. Στις σπάνιες συνεντεύξεις που είχε δώσει από τότε επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για τις αποφάσεις που είχαν πάρει ως κυβέρνηση.
Επανεμφανίστηκε λίγο πριν τις κάλπες του Ιουνίου δηλώνοντας τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και τραβώντας παράλληλα την προσοχή με αποτέλεσμα τη δημιουργία φημών που τον θέλουν να δηλώνει «παρών» για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο Γαβριήλ Σακκελαρίδης, που έχει περάσει από τις θέσεις του διευθυντή του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ινστιτούτου Eteron, όσο καιρό λείπει από την κεντρική πολιτική σκηνή, δεν είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη βέβαια, αν υπάρχει η θέληση, τέτοιου είδους προβλήματα, λύνονται.