Η περιζήτητη των επιτελείων των κομμάτων Generation Z μίλησε στο MEGA Stories της Δευτέρας (29/5) και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου. Ανέλυσε το μήνυμα της κάλπης, εξήγησε τα ζητήματα που κυριάρχησαν στον δρόμο για τις πρώτες Εθνικές Εκλογές και περιέγραψε όσα τους απασχολούν εν όψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Μέλη της ΔΑΠ, ΚΝΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΠ σχολίασαν την πολιτική σκηνή της χώρας, αλλά και πράγματα που αφορούν την ιδεολογία τους.
Η κάμερα του «MEGA Stories» ακολούθησε τους εκπροσώπους της Γενιάς Ζ, φοιτητές και τελειόφοιτους ελληνικών πανεπιστημίων, που τοποθετούνται ανοιχτά για την κομματική τους ταυτότητα και τις πολιτικές τους θέσεις. Περιέγραψαν τις προσδοκίες τους για την επόμενη μέρα, αλλά και τη ματαίωση που μπορεί να βιώνουν οι νέοι μεταξύ 17 και 25 ετών από τα κόμματα που συνθέτουν το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ο Κυριαζής Σωτηρίου, γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μίλησε για την κομματικοποίηση, για τα ρουσφέτια, τους φίλους από άλλες παρατάξεις και για την λέξη …σύντροφος. «Την νίκη της Νέας Δημοκρατίας την πανηγύρισα δεόντως και με ταπεινότητα. Σε αυτή την μάχη ήμασταν στρατιώτες. Όταν τελείωσαν οι καταμετρήσεις πήγαμε στα κεντρικά στην Πειραιώς. Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από κρίσεις και με έκανε να αισθανθώ ότι θέλει να συνεισφέρω για ένα καλύτερο μέλλον. Η πολιτική είναι κάτι που συναντάμε κάθε μέρα στη ζωή μας. Μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα, μέσα από τη δική μας βούληση, από μια ομάδα, να έχουμε ένα κοινό όραμα. Να έχουμε ένα καλό πανεπιστήμιο, μία καλύτερη κοινωνία για όλους και αυτό γοητεύει όποιον ασχολείται με την πολιτική. Είμαι της άποψης πώς όταν αγωνίζεσαι για κάτι, ταβάνι είναι ο ουρανός. Μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα αλλά με πολλή δουλειά! Το κόμμα ούτε είναι ούτε πρέπει να είναι διαβατήριο για την επαγγελματική καριέρα. Ρουσφέτι ζητάνε όσοι δεν έχουν επαφή με την πολιτική. Κάποιος που θα ακούσει ότι ο Κυριαζής είναι γραμματέας της ΔΑΠ, θα μου κανονίσει κάτι, είναι επιφανειακή αντίληψη. Μου έχουν ζητήσει ρουσφέτι και η απάντηση είναι ότι ο ρόλος μας δεν είναι να ευνοούμε κάποιους επειδή είμαστε στην κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι η γενιά μας είναι απολιτίκ. Αυτό που απασχολεί έναν φοιτητή είναι πώς θα δοθούν λύσεις στην καθημερινότητα. Η ορολογία “σύντροφος” είναι μια ξεπερασμένη έννοια. Δεν θα αποκαλούσα έναν ΣΥΡΙΖΑίο “σύντροφο”. Θα του έλεγα ότι πρέπει να τον προβληματίσει η πορεία του κόμματός του αλλά και η γκρίζα στάση απέναντι στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών».
Ο Νίκος Σιόλιος-Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας της ΠΑΣΠ Ιατρικής μίλησε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Νίκο Ανδρουλάκη, το «νέο» ΠΑΣΟΚ και τα social media στην πολιτική.
«Όντως, δεν τον πρόλαβα», απάντησε σε ερώτηση για το τι εικόνα έχει σχηματίσει για τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Αλλά έχω εικόνα για το τι έφτιαξε και τι έμεινε πίσω. Είδα ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα κοινωνικό κράτος, με δομές που υπάρχουν ακόμη και σήμερα – παραμελημένες μεν, αλλά λειτουργούν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ένας. Τώρα, έχουμε δει και ρέπλικες που προσπαθούν να αντιγράψουν αυτή τη μορφή. Θεωρώ ότι θα προκύψει ένας αντίστοιχος, αλλά δεν θα του μοιάζει καθόλου. Θα είναι ένας πολιτικός μ’ ένα νέο χαρακτήρα που θα βγει και θα οδηγήσει τη χώρα όπως την οδήγησε εκείνος. Βέβαια, θεωρώ τον Αλέξη Τσίπρα ρέπλικα του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπάρχουν πάρα πολλές ομιλίες – κι έχει καταντήσει λίγο αστείο όταν το βλέπουμε – που όταν συγκρίνονται δύο ομιλίες τους, είναι ίδιες. Ακόμη και ο τρόπος που κινούνται. Προσπαθεί να τον αντιγράψει…Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια εναλλακτική για τον κόσμο, γιατί έχουμε μπει τα τελευταία χρόνια σ’ ένα δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας… Ο κόσμος έδειξε κιόλας την πρόθεσή του να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ και ίσως να αποτελέσει έναν νέο άξονα αντιπολίτευσης προς τη Νέα Δημοκρατία. Εμένα με κέρδισε το άνοιγμα που έκανε στο νέο κόσμο. Είδα ένα κόμμα που έβαλε μπροστά του νέους ανθρώπους. Έχουμε μιλήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Έκατσε με άκουσε, δεν βιάστηκε να πάει στον επόμενο. Μου φάνηκε μια πάρα πολύ ωραία κίνηση αυτή. Έδωσε χρόνο σ’ έναν νέο άνθρωπο να του πει τις ανησυχίες του. Οι πολιτικοί δεν με έπεισαν με τη χρήση του TikTok, παρόλο που το έκαναν για να προσεγγίσουν τους νέους και να δείξουν ένα κομμάτι της ανθρώπινης πλευράς τους και της καθημερινότητάς τους. Προσπάθησαν να κερδίσουν τους νέους με την προσωπικότητά τους και μέσω του χιούμορ. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι να έχουν θέσεις, προτάσεις και μια πολιτική κατεύθυνση για τη χώρα που θα μας πάει σε κάτι καλύτερο».
Η Μυρτώ Καλτικοπούλου έχει μπει στον κόσμο της ΚΝΕ από την εφηβική της ηλικία αφού η ανάγκη της για αγώνα στην ισότητα ήταν αρκετά αυξημένη. Μίλησε για τους λόγους που οργανώθηκε στην ΚΝΕ, για την ελευθερία στους κόλπους του ΚΚΕ, για την ευθύνη να ασκεί κριτική στο Κόμμα και για τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ακόμη για τον Λένιν, για το αν έχει ξεπεραστεί αυτή η ιδεολογία, για την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, για την πολιτική καριέρα και για το ποιους αποκαλεί … συντρόφους.
«Ήμουν μαθήτρια του Λυκείου όταν γράφτηκα στην ΚΝΕ. Βρήκα απαντήσεις σε πολλά “γιατί” και έτσι έκανα το βήμα. Υπήρχε ένα παράδειγμα αγωνιστών στο σπίτι, μεγάλωσα με το ότι πρέπει να στηρίζουμε τον άλλον, στα δύσκολα να βγαίνουμε μπροστά. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και ασκώ κριτική. Είναι στα δικαιώματα και την ευθύνη μας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κέρδισε για το τρολάρισμα αλλά δεν ξέρω αν θα ήταν χωρίς τις αποδείξεις. Το έχω υιοθετήσει το “αυτοί είστε” ακόμη και στη δουλειά! Η προτομή του Λένιν στο Περισσό έχει να πει την σιγουριά ότι από αυτή την θεωρία αντλούμε συμπεράσματα για το σήμερα, τα μελετάμε, τα συνδέουμε με τα νέας μορφής αδιέξοδα. Δεν έχει ξεπεραστεί αυτή η ιδεολογία. Η εξέλιξη την βρίσκει πάντα μπροστά της. Τροφοδοτεί με νέα εφόδια. Η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν με έπεισε ποτέ. Παρουσίασε αυτή την πολιτική σαν μονόδρομο και κατατοπίστηκαν άνθρωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία. Σύντροφος είναι μια λέξη που σηματοδοτεί τον κοινό αγώνα που δίνουμε. Μπορεί να μην σε ξέρω, μπορεί να είσαι αλλού αλλά έχουμε ίδιες αγωνίες και σκέψεις. Αυτούς λέω συντρόφους!».
Ο Δαυίδ Γεωργαντάς, μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα και την λανθασμένη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα. Μίλησε επίσης για το ΠΑΣΟΚ, την Δεξιά και την Αριστερά και για το λόγο που ασχολείται με την πολιτική.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν το περιμέναμε καθόλου, ούτε από την άλλη πλευρά το περίμεναν. Υπάρχει απογοήτευση και στεναχώρια αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε έτσι απλά. Από το 2019 και μετά που χάσαμε, αντί να δουλέψουμε με αυτόν τον κόσμο που μας ψήφιζε τον βάλαμε στην άκρη και ακολουθήσαμε μια στρατηγική που έλεγε ότι θα πάρουμε κόσμο από το “κέντρο”. Αυτή η στρατηγική έχασε. Έναν κόσμο που ψήφιζε τον ΣΥΡΙΖΑ και στήριζε χρόνια τον απογοητεύσαμε. Έχω μεγάλη εκτίμηση στον Αλέξη Τσίπρα. Νομίζω δεν υπάρχει κάποιος που τον αμφισβητεί, αλλά δεν θα έφευγα αν άλλαζε ο πολιτικός αρχηγός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μερικές φορές αλαζόνας. Το προτέρημά του είναι ότι δουλεύει μεθοδικά».