Η προεκλογική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτονόητα κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα. Αλλά η ζωή συνεχίζει να «πάλλεται» και να ζητάει απαντήσεις, ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία. Ο covid 19 εξακολουθεί να υφίσταται, ευτυχώς όχι σε πανδημικό επίπεδο. Είναι η στιγμή που ψύχραιμα οφείλουμε ως κοινωνία να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση της πανδημικής μάχης.
Ως πρώτο και βασικό συμπέρασμα προκύπτει ότι η άμυνα της Κοινωνίας στηρίχθηκε αποκλειστικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Ένα σύστημα που μπόρεσε να ανταποκριθεί χάρις στην αυταπάρνηση του προσωπικού και τις υπέρμετρες θυσίες του. Θα περίμενε κανείς ότι η Κυβέρνηση, που χειρίσθηκε την πανδημία με «μυωπικό» τρόπο, θα κατέληγε στο συμπέρασμα που φαντάζει αυτονόητο. Ότι ένα επαρκώς στελεχωμένο και καλά χρηματοδοτημένο σύστημα υγείας είναι πρωταρχικός όρος για την συνολική υγεία αλλά και την κοινωνική συνοχή. Πλην όμως τα στοιχεία δείχνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Την περίοδο 2019-2023 καλύφθηκαν 7.200 θέσεις σχεδόν αποκλειστικά επικουρικού προσωπικού (έρευνα ΚΕΠΥ), ήτοι είχαμε ελάχιστες προσλήψεις μόνιμων και το καθαρό ισοζύγιο για την περίοδο Ιούνιος 2019-Ιανουάριος 2023 με τις αποχωρήσεις έχει αρνητικό πρόσημο, ήτοι έχουμε λιγότερες 6.500 θέσεις εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Η γενική αυτή τάση αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ένταση και στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Η εντεινόμενη υποστελέχωση, η πολύ μεγάλη ένταση της πανδημίας στην περιοχή μας και οι σπασμωδικές κινήσεις της Κυβέρνησης έφεραν στα βιολογικά τους όρια τους εργαζόμενους. Ήδη παραιτήθηκε ο ένας από τους μόλις δύο γιατρούς της Μ.Ε.Θ., γεγονός που συνεπάγεται ότι η Μονάδα ουσιαστικά τίθεται εκτός λειτουργίας. Και Νοσοκομείο χωρίς ΜΕΘ παύει να επιτελεί τον ουσιαστικό του ρόλο, υποβαθμιζόμενο πλήρως. Αλλά ενός κακού μύρια έπονται. Η κατάσταση στην παθολογική κλινική δεν είναι καλύτερη και για τον λόγο αυτό έχει σταλεί εξώδικη δήλωση προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου. Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη γιατρών η Υγειονομική Περιφέρεια απέσπασε από τα Κέντρα Υγείας και τοποθέτησε στο Νοσοκομείο γενικούς γιατρούς, οι οποίοι καλύπτουν τις εφημερίες. Δηλαδή στο Νοσοκομείο Δράμας οι γενικοί γιατροί καλούνται να ανταποκριθούν σε καθήκοντα και υποχρεώσεις (εφημερίες παθολογικής κλινικής π.χ.), οι οποίες εκφεύγουν από το επιστημονικό τους πεδίο. Ως έσχατο μέσο άμυνας επέλεξαν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Τελευταίο αλλά εξίσου ουσιαστικό με τα προηγούμενα: Επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργίας δομής βραχείας νοσηλείας των καρκινοπαθών, ο αριθμός των οποίων είναι εντυπωσιακά μεγάλος στην περιοχή μας και οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν για χημειοθεραπείες σε Αλεξανδρούπολη ή Θεσσαλονίκη!
Όλη η Δραμινή κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση στο Νοσοκομείο έφθασε στο απροχώρητο. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι απόλυτη. Ανακαινίζει κτιριακές υποδομές αλλά δεν φροντίζει για τη στελέχωση του ΕΣΥ. Υπάρχει άμεση ανάγκη ανάταξης του ΕΣΥ και στα πλαίσια αυτά και του Νοσοκομείου Δράμας. Οι μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, η αύξηση του εισαγωγικού μισθού των γιατρών, και η αποκατάσταση της πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών καθώς και η πρόσληψη νοσηλευτών είναι όροι επιβίωσης για το ΕΣΥ αλλά και για την κοινωνία. Η αναμόρφωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι το μεγάλο στοίχημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις ερχόμενες εκλογές. Και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε!
- Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία