Μια δραστηριότητα που είναι σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό αφορά το «στήσιμο» του εξοπλισμού που απαιτείται για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Όλος αυτός ο εξοπλισμός που θα πρέπει να εγκατασταθεί και να δοκιμαστεί, αφορά εκατοντάδες υπολογιστές και άλλα συστήματα, τα οποία πρέπει να εγκατασταθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Εξοπλισμός εγκαθίσταται στους τηλεοπτικούς και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, στο Κέντρο Τύπου, στα κόμματα που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο και, τέλος, το μεγαλύτερο μέρος στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όλος ο εξοπλισμός είναι συνήθως έτοιμος την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν από την Κυριακή των εκλογών.
Αυτό που συνέβη όμως λίγο πριν τις εκλογές της 12ης Οκτωβρίου 1986 δεν θα το ξεχάσει ποτέ ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ο άνθρωπος που σχεδίασε και υλοποίησε τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών από το 1981 έως το 2009 ιδρύοντας τη ΔΕΛΤΑ Πληροφορική και αναλαμβάνοντας τα επόμενα χρόνια πρόεδρος της SingularLogic Intergator.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «40+1 Νύχτες εκλογών» (που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη) ετοιμαζόταν για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές εκείνης της ημέρας και φυσικά όλος ο εξοπλισμός βρισκόταν στη θέση του την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου.
«Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, ξεκίνησα να επισκεφθώ όλα τα σημεία προκειμένου να διαπιστώσω την ετοιμότητά μας σχετικά με το έργο, γράφει. Θυμάμαι σαν να ήταν χθες ότι βρισκόμουν στην ΕΡΤ στις 9:00 περίπου το πρωί, όταν με ειδοποίησαν ότι με αναζητεί επειγόντως ο υπουργός Εσωτερικών Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας (θυμίζουμε πως ήταν κραταιός υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ). Φτάνω όσο πιο γρήγορα μπορούσα και πάω κατευθείαν στο γραφείο του υπουργού. Με υποδέχτηκε όρθιος και φανερά ανήσυχος. Μου είπε επί λέξει: ”Κύριε Δρυμιώτη, θα μπορέσουμε να κάνουμε εκλογές αύριο;”. Δεν είχα ιδέα για τι πράγμα μιλούσε. Ρώτησα τι συνέβη και μου είπε ότι προέκυψε κάποιο πρόβλημα στη δοκιμαστική λειτουργία της γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος που έγινε τα ξημερώματα του Σάββατου και ότι έχουν πάθει ζημιά ορισμένα μηχανήματα.
Του απάντησα ότι θα δω το μέγεθος της ζημιάς και θα τον ενημερώσω. Τι είχε συμβεί; Τα ξημερώματα, θέλοντας να δοκιμάσουν τη γεννήτρια του στρατού, η οποία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εγκαθίσταται έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, την έβαλαν μπροστά αλλά δυστυχώς, από λάθος του χειριστή, τροφοδότησαν όλο το υπουργείο με 380 Volt, αντί για 220 Volt! Το τι συνέβη και το τι είδα είναι δύσκολο να σας το περιγράψω. Οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή ήταν στην πρίζα, όταν έγινε η δοκιμή, έλιωσε κυριολεκτικά. Τα τροφοδοτικά στα φαξ, στα φωτοτυπικά, στα τερματικά και φυσικά στους υπολογιστές που είχαμε εγκαταστήσει για τις εκλογές, είχαν καταστραφεί ολοσχερώς! Γύρισα στο γραφείο του υπουργού και τον ενημέρωσα για το μέγεθος του προβλήματος. Για να κάνουμε εκλογές, έπρεπε να ”δανειστούμε” μηχανήματα από άλλες εγκαταστάσεις. Η βασική πηγή ήταν η σημερινή Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (τότε ΚΕΠΥΟ). Με προφορική έγκριση του υπουργού Οικονομικών (νομίζω ότι ήταν ο Τσοβόλας), άνοιξε η ΓΓΠΣ και πήραμε όλα τα συστήματα εισαγωγής στοιχείων που ήταν παρόμοια με τα δικά μας.
Ακόμα, πήραμε τερματικά και εκτυπωτές από την Alpha Bank, η οποία επίσης άνοιξε για να μας εξυπηρετήσει. Όλα αυτά χωρίς Δελτία Αποστολής και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι μηχανικοί μας δούλευαν ασταμάτητα και την Κυριακή, περίπου στις 16:00, είχαμε ξαναστήσει τα συστήματα και ήμαστε έτοιμοι για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων».
Οι εκλογές έγιναν κανονικά και μετά τη λήξη τους ο κ. Δρυμιώτης ζήτησε από το υπουργείο, όπως ήταν λογικό, να καλύψει τα πρόσθετα έξοδα που έγιναν λόγω της βλάβης στα μηχανήματα και τις υπερωρίες του προσωπικού της εταιρείας του που εργάστηκε. Στην απάντησή του, ο τότε γενικός γραμματέας Λυκούργος Σακελλάρης, δεν αμφισβήτησε τα γεγονότα, αλλά ανέφερε γραπτώς ότι το υπουργείο αρβείται να αναλάβει τις συνέπειες.
«Μετάνιωσα που δεν είχα ζητήσει προκαταβολικά από τον υπουργό να δεσμευτεί γραπτά ότι θα μας κάλυπτε την ζημιά. Ας είναι όμως. Και μόνα το κακομοίρικο ύφος του τότε πανίσχυρου Κουτσόγιωργα, όταν με ρώτησε «αν θα κάνουμε εκλογές», μου φτάνει σαν ηθική ικανοποίηση» καταλήγει ο κ. Δρυμιώτης.