Με το ακαταδίωκτο θα καλύπτονται όλα τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών για πράξεις ή παραλείψεις των καθηκόντων τους, σύμφωνα  με τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Βάσει της προωθούμενης ρύθμισης, τα μέλη των Αρχών: Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Συνηγόρου του Πολίτη:

«α) Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια,

(β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Βάσει της αιτιολογική έκθεσης: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών και του προσωπικού των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών.

Ειδικότερα, εισάγεται οριζόντια διάταξη στον ν. 3051/2002 (Α’ 220) με την οποία θωρακίζεται περαιτέρω η λειτουργική ανεξαρτησία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών. Η εν λόγω διάταξη συνιστά τη νομοθετική πραγμάτωση της συνταγματικής επιταγής της παρ. 1 του άρθρου 101Α του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών περιβάλλονται με την εγγύηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Με την προσθήκη άρθρου 2Α στον ν. 3051/2002 διασφαλίζεται ότι τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση ασκούν ακώλυτα και ανεμπόδιστα τα καθήκοντά τους δίχως τον κίνδυνο εξωθεσμικών παρεμβάσεων, κακόβουλων διώξεων ή της άσκησης παρελκυστικών ενδίκων βοηθημάτων.

Η εν λόγω εγγύηση συνιστά μορφή καθίδρυσης ειδικής ευθύνης για τη διατύπωση γνώμης, ψήφου και λήψης απόφασης των μελών και του προσωπικού των ανεξάρτητων αρχών, αν ενήργησαν με δόλο ή βαρεία αμέλεια ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες ανεξάρτητες αρχές να διέπονται από ακαταδίωκτο και άλλες όχι (όπως π.χ. η ΑΔΑΕ).