Μπορεί τυπικά να μην έχουν προκηρυχθεί οι επόμενες εθνικές εκλογές, ωστόσο από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε επακριβώς την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες για τις 21 Μαΐου, τα μεγάλα κόμματα ξεκίνησαν ήδη να οργανώνουν τις καμπάνιές τους, οριστικοποιώντας και τα πρώτα συνθήματα που θα τα ακούμε όλο και συχνότερα αμέσως μετά το Πάσχα.
Το πρώτο σύνθημα που οριστικοποίησε η Νέα Δημοκρατία είναι το «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά». Επί της ουσίας αποτελεί το τρίπτυχο των στόχων του κυβερνώντος κόμματος. Από τα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς θέλουν να καταδείξουν πως ο τόπος έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα εγγυάται τη σταθερότητα, υποδηλώνοντας και τον απώτερο στόχο της αυτοδυναμίας η οποία όμως με βάσει τους υπάρχοντες συσχετισμούς, δεν μπορεί να προκύψει από τις πρώτες κάλπες (καθώς απαιτείται να λάβει ένας σχηματισμός ποσοστό περίπου 46%). Εξ ου και η λέξη «σταθερά». Ακολούθως με το «μπροστά» θέλει να καταδείξει ότι στοχεύει σε μια ακόμη τετραετία, ενώ το «τολμηρά» ερμηνεύεται ως υπόσχεση για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών τομών που υπόσχεται στους πολίτες ο πρωθυπουργός τα προσεχή έτη.
Στην Κουμουνδούρου θα πορευτούν πρωτίστως με το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού». Εμμέσως πλην σαφώς τη χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την περασμένη Πέμπτη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Κλείνοντας την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών είπε χαρακτηριστικά πως «η αλλαγή γίνεται ανάγκη, η αλήθεια γίνεται ανάγκη, η δικαιοσύνη παντού γίνεται ανάγκη. Και η ανάγκη γίνεται ιστορία με τη συμμετοχή, τη δράση και την ψήφο του λαού» Παρατηρούμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε τις λέξεις κλειδιά «αλλαγή», που παραπέμπει και στο σύνθημα με το οποίο εξελέγη το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, «αλήθεια» που έχει χρησιμοποιηθεί παλαιότερα από αρκετά προοδευτικά κόμματα του εξωτερικού και τη «δικαιοσύνη». Μάλιστα με το «Δικαιοσύνη παντού» επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως εάν έρθει στην εξουσία θα βάλει τέλος σε μια σειρά από στρεβλώσεις και… ανομήματα της παρούσας κυβέρνησης. Από την εξισορρόπηση της κατανομής των φορολογικών βαρών και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων έως την επίρριψη ευθυνών για όσους βρίσκονται πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του επιχειρεί να αφυπνίσει το εκλογικό σώμα με το σύνθημα «Κάνε τον θυμό σου απόφαση αλλαγής». Παρατηρούμε ότι κι εδώ υπάρχει η λέξη «αλλαγή» (άλλωστε η… πατρότητα της χρήσης της κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων ανήκει στη Χαριλάου Τρικούπη από το 1981 και ένθεν). Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θέλοντας να εκμεταλλευτεί προς όφελός του το γεγονός ότι έχει να κυβερνήσει από τον μακρινό Οκτώβριο του 2009 και να συγκυβερνήσει από τον Ιούνιο του 2012, εμφανίζεται ως η υπεύθυνη εναλλακτική λύση έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Προτρέπει τους πολίτες που είναι θυμωμένοι να προσεγγίζουν το ΠΑΣΟΚ και να μην ρίξουν την ψήφο σε κάποιο άλλο από τα μικρότερα κόμματα. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η στόχευση είναι κυρίως προς τους νεαρούς σε ηλικία ψηφοφόρους που έχουν και τον μεγαλύτερο θυμό έναντι του πολιτικού συστήματος.