Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, βρέθηκε σήμερα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μον Παρνάς, στο Παρίσι, για την πανεργατική απεργία στη Γαλλία. Εκεί τον υποδέχτηκαν οι παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί.
«Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σας μεταφέρουμε την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών, της εργατικής τάξης της Ελλάδας προς την αγωνιζόμενη εργατική τάξη της Γαλλίας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη σημερινή γενική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στις οποίες θα βρεθούμε κι εμείς στο πλάι σας.
«Είμαστε μαζί σας σε αυτό τον αγώνα που δίνετε, με τα συνδικάτα σας στην πρώτη γραμμή, για να αποσυρθεί, για να καταργηθεί, η αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν», είπε στον χαιρετισμό του ο Δ. Κουτσούμπας.
Ο ίδιος, επισήμανε πως οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τις τεράστιες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία και την πολύμορφη και μαχητική δράση των απεργών, «δείχνει για ακόμη μια φορά την τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης και του οργανωμένου αγώνα, της ταξικής πάλης που μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο και να φέρει στο προσκήνιο τους πραγματικούς δημιουργούς του πλούτου».
«Η πάλη σας, ανάγκασε την κυβέρνηση Μακρόν να πετάξει κάθε ψεύτικο προσωπείο και να δείξει το πραγματικό, αντεργατικό πρόσωπο του εχθρικού αστικού κράτους. Νομοθετούν κόντρα στη θέληση του λαού, αξιοποιώντας τα νομικά και συνταγματικά όπλα της εξουσίας του κεφαλαίου. Απαγορεύουν διαδηλώσεις, απειλούν αγωνιστές συνδικαλιστές, τρομοκρατούν τον λαό, για να διασφαλίσουν τα κέρδη μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών. Αποδεικνύουν ότι η “δημοκρατία” τους σταματάει έξω από τους χώρους δουλειάς και υπάρχει μόνο για να υπηρετεί τα κέρδη τους.
Τίποτα από όλα αυτά δεν πιάνει όμως. Έχουν γίνει όλα κουρελόχαρτα μπροστά στην αποφασιστικότητα του αγωνιζόμενου γαλλικού λαού. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μαρτυρούν την αδυναμία και τον φόβο τους».
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι δεν αποτελεί λύση η λογική του “μικρότερου κακού”, που αποτέλεσε τη “σημαία” διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη Γαλλία. Έδωσε ώθηση στην αντεργατική επίθεση ενώ, όχι μόνο δεν έφραξε το δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά αντίθετα την ενίσχυσε περαιτέρω.
Πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στον – κάθε φορά – κυβερνητικό διαχειριστή της. Μόνο έτσι μπορούν να ηττηθούν οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις, να μπουν εμπόδια στις αντιλαϊκές επιλογές, να αλλάξουν πραγματικά οι πολιτικοί συσχετισμοί, να μπει ένα τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πορεία».
Δεν μπορούμε να δεχτούμε να δουλεύουμε ως τα 64 ή μέχρι τα 67
«Σήμερα, που η πρόοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας επιτρέπουν να δουλεύουμε λιγότερες ώρες ημερήσια, λιγότερα χρόνια στη ζωή μας, δεν μπορούμε να δεχτούμε να δουλεύουμε ως τα 64, όπως προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης Μακρόν ή μέχρι τα 67, όπως προβλέπει ο νόμος που πέρασε στην Ελλάδα η κυβέρνηση της δήθεν “αριστεράς” του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Και τότε η ελληνική εργατική τάξη βρέθηκε μαζικά στις απεργίες και στους δρόμους. Το ίδιο κάνει και τις τελευταίες βδομάδες, που ξεχειλίζει η οργή για ένα έγκλημα που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων, κυρίως νέων παιδιών, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν το βράδυ της 28ης Φλεβάρη, εξαιτίας της απουσίας των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Όλα στον βωμό του κέρδους.
Αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα με σύνθημα “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας“. Αυτό είναι το δίλημμα για κάθε εργάτη, σε κάθε χώρα. Και ο δικός σας αγώνας δίνει ηχηρή απάντηση ότι οι εργαζόμενοι δε δέχονται νέες θυσίες», είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κατέληξε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως «είμαστε η τάξη που παράγει τον πλούτο σε Γαλλία και Ελλάδα. Είμαστε η τάξη που τραβάει μπροστά την κοινωνία. Και οι αγώνες των εργατών της Γαλλίας σήμερα τραβάνε μπροστά ολόκληρη την εργατική τάξη. Το ΚΚΕ, η εργατική τάξη της Ελλάδας, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας».