Μετά την έγκριση, σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, το πλαίσιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τη σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών. Στη συνέχεια, κάθε υπουργείο θα αναλάβει, σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών, να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων για τις διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των επαγγελμάτων που το αφορούν.

Σημειώνεται ότι από την απελευθέρωση μπορούν να αποκλειστούν επαγγέλματα για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή αν προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως τον Μάρτιο του 2011 πρέπει να ανοίξουν τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των φαρμακοποιών, των συμβολαιογράφων, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών. Πάντως οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι το επάγγελμά τους είναι ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί και από την πλήρη απελευθέρωση μπορεί να προκύψει συνταγματικό κώλυμα.

Εκτός, όμως, από τα έξι αυτά κλειστά επαγγέλματα στη λίστα περιλαμβάνονται οι αρτοποιοί, οι κτηματομεσίτες, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, οι ξεναγοί, οι μεσίτες ασφαλίσεων, οι κομμωτές, οι οδοντοτεχνίτες, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι διανομείς Τύπου κ.λπ.

Όμως για τα επαγγέλματα αυτά αναμένεται να υπάρξει μια γενική ρύθμιση, με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών.