Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των οίκων αξιολόγησης για τους οποίους είπε ότι είναι εκείνοι οι οποίοι βαθμολογούσαν με 3Α τις τράπεζες οι οποίες κατέρρευσαν. Και επισήμανε ως μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι η αξιολόγηση αυτών των οίκων έχει άμεσες συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο χωρίς την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα εσωτερικής πολιτικής τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν το 2010 αφενός πόνεσαν και αφετέρου είχαν και πολιτικό κόστος. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές είναι δεδομένη και αυτό θα συνεχιστεί και το 2011.
Οι αλλαγές στο επόμενο έτος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα έχουν κατ’ εξοχήν διαρθρωτικό χαρακτήρα, θα είναι πολιτικά πιο θετικές ωστόσο ορισμένες από αυτές θα είναι διαχειριστικά πιο δύσκολες.
Για τις αποφάσεις αυτές, όπως τόνισε, το βάρος πρέπει να αναλάβουν οι υπουργοί και τα υπουργεία, ενώ στους υπουργούς συνέστησε να έχουν καλύτερη επαφή με τους βουλευτές.
Διευκρίνισε επίσης την φράση του «είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία» λέγοντας ότι αυτό που σημαίνει είναι ότι πρέπει να βλέπουμε με τη ματιά του πολίτη και έξω από τη διοίκηση το κάθε πρόβλημα, χωρίς τα μέλη της κυβέρνησης να γίνονται μέρος του προβλήματος της ίδιας της δημόσιας διοίκησης.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις προτάσεις που έστειλαν χαρακτηρίζοντάς τες πολύ καλές θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ωρίμανσης της δουλειάς που γίνεται στα υπουργεία.
Επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο το οποίο πρέπει να διαπερνά τη δουλειά της κυβέρνησης για να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και να υπάρξει ο προγραμματισμός που θα δώσει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα μιας πραγματικότητας που πρέπει να αλλάξει.