Μια ακόμα μάχη καλείται να δώσει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας. Οι ελλείψεις φαρμάκων σε συνδυασμό με την έξαρση των ιώσεων και τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με πολλά μέτωπα να είναι ανοικτά.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει αναχώματα και σε συνεχή συνεννόηση με τους Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα λίστα από τον ΕΟΦ με τα εναλλακτικά φάρμακα που μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία αφού πρώτα συμβουλευτούν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η δύσκολη κατάσταση τόσο στον τομέα του φαρμάκου όσο και στο ΕΣΥ θα εξομαλυνθεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο και καλούν τους πολίτες να μην ανησυχούν και να μην κάνουν κινήσεις πανικού «στοκάροντας» φάρμακα, καθώς όπως τονίζουν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει επάρκεια. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, στο 80% υπάρχουν τα αντιβηχικά και αντιβιώσεις. Υπάρχει ένα πρόβλημα στα εισπνεόμενα, γιατί η πρώτη ύλη είναι από τις χώρες της Ασίας και δεν επαρκεί η δική μας παραγωγή για να καλύψει.
Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο Newsbeast, από το καλοκαίρι είχαν εντοπίσει το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο είχε προκύψει λόγω και του κορονοϊού αλλά και της ενεργειακής κρίσης.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν τίθεται θέμα πλαφόν και όπου υπάρχουν ελλείψεις θα αντιμετωπίζονται.
Επάρκεια σε ΜΕΘ
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ σε όλο το λεκανοπέδιο, ενώ δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης. Όπως σημείωσε συνολικά έχουμε 1.100 κλίνες ΜΕΘ και μάλιστα πέρυσι είχαμε 654.
Γνωρίζοντας ωστόσο ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έχουμε ένα νέο κύμα ιώσεων, καθώς ο συγχρωτισμός θα αυξηθεί λόγω και του ανοίγματος των σχολείων, οι αρχές καλούν ειδικά τους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση δεδομένου ότι οι αλλεπάλληλες ιώσεις μπορεί να προκαλέσουν πλήγματα στον οργανισμό των παιδιών αλλά και να μολύνουν τους ευάλωτους και ηλικιωμένους του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Συστήνουν επίσης μετ’ επιτάσεως τη χρήση μάσκας για να «μπλοκαριστούν» οι ιοί και καλούν τους υπεύθυνους να προχωρούν σε συχνό αερισμό των σχολικών αιθουσών.
Κάποια από τα «όπλα» που εξετάζονται είναι να υπάρξει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μόνο στα σχολεία, αλλά και η αύξηση της γονικής άδειας, πάλι για όσο χρειαστεί, έτσι ώστε να μπορούν απερίσπαστοι οι γονείς να φροντίζουν τα παιδιά τους και να μην τα στέλνουν πίσω στο σχολείο πριν αναρρώσουν πλήρως.
Πάντως όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα περίοδο υγειονομικής κρίσης και ίσως ο πιο βασικός τρόπος να αντιμετωπιστεί εκτός από τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία είναι η λεγόμενη ατομική ευθύνη.