«Η ταμπέλα ”ΜΚΟ” (σ.σ. Μη Κυβερνητική Οργάνωση) και ο ”ακτιβισμός” δεν προσδίδουν ασυλία σε ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές, όπως η παράνομη διακίνηση μεταναστών ή το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επί συγκεκριμένων υποθέσεων, ο μόνος αρμόδιος να κρίνει, σε κράτη δικαίου, είναι η δικαιοσύνη, και όχι φορείς και δημοσιογράφοι» αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απαντώντας σε δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις διώξεις κατά του Παναγιώτη Δημητρά από το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» και του Τόμι Όλσεν από το «Αegean Boat Report».

Επισημαίνει παράλληλα πως «πρόκειται για μια ποινική υπόθεση για την οποία, σε αντίθεση με ό,τι ψευδώς προκρίνει η εφημερίδα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση». Σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε διεθνή ανησυχία σχετικά με τις συγκεκριμένες διώξεις και σε «πρακτικές φίμωσης και ποινικοποίησης οργανώσεων» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον υπουργό οι συντάκτες της εφημερίδας Δημήτρης Αγγελίδης και Γιώργος Παγούδης αναφέρουν πως: «Είναι κατανοητή η ενόχληση του κ. Μηταράκη από δημοσιεύματα που δεν αναπαράγουν άκριτα τη γραμμή του υπουργείου του. Ας μην προσπαθεί όμως να κάνει το άσπρο μαύρο. Ο ίδιος, με σειρά συνεντεύξεων τις τελευταίες εβδομάδες έχει σπεύσει περίπου να προαναγγείλει και εν συνεχεία να υιοθετήσει τις κατηγορίες, κάνοντας ασκήσεις παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη και στέλνοντας μήνυμα ποινικοποίησης της υπεράσπισης δικαιωμάτων. Δεν έχει εξάλλου διαψεύσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι πολλοί στο υπουργείο του ”απορούν και εξίστανται” που δεν έχει προχωρήσει η δίωξη κατά των δύο υπερασπιστών δικαιωμάτων και παρότρυναν τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παρέμβει στον Εισαγγελέα της Κω, ενώ επέχαιραν στη συνέχεια που εισακούστηκαν».