Η Εύα Καϊλή μπορεί να αποτελεί παρελθόν από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω της εμπλοκής στην υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ, όμως ένας ευρωβουλευτής και συγκεκριμένα ο Μισλάβ Κολακουσίκ αρνήθηκε να ψηφίσει την καθαίρεση της.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα europarl.europa.eu του Ευρωκοινοβουλίου, είναι ένας Κροάτης δικηγόρος που εξελέγη ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής το 2019.
Μάλιστα, το 2018 ίδρυσε τη ΜΚΟ «Antikorupcija» -της οποίας είναι πρόεδρος- και αποτελεί μια πρωτοβουλία πολιτών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, με σκοπό τη δημιουργία, στην κροατική κοινωνία, μιας ισχυρής πλατφόρμας υποστήριξης για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, την προστασία των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Πιο αναλυτικά, το βιογραφικό του είναι το εξής:
Κατάρτιση (τίτλοι και πτυχία)
- 1997: Πτυχίο Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ
- 2000: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου
Επαγγελματική σταδιοδρομία
- 1998-2000: Ασκούμενος δικηγόρος στο Εμποροδικείο του Ζάγκρεμπ
- 2000-2001: Νομικός σύμβουλος στο Εμποροδικείο του Ζάγκρεμπ
- 2001-2005: Νομικός σύμβουλος στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας
- 2005-2011: Ανώτερος νομικός σύμβουλος στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας
- 2011-2019: Δικαστής του Εμποροδικείου του Ζάγκρεμπ
Το επεισόδιο με τον Μακρόν
Ο Μισλάβ Κολακουσίκ δεν έκρυψε ποτέ στις σχέσεις που είχε με ακροδεξιούς Ευρωπαίους πολιτκούς και στις 21 Ιανουαρίου του 2022, απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε: «Σήμερα είπατε ότι είστε περήφανοι που δεν υπάρχει θανατική ποινή στην Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν πεθάνει λόγω παρενεργειών του εμβολίου».
«Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί αντιπροσωπεύουν τη θανατική ποινή και την εκτέλεσή της για πολλούς πολίτες. Αυτό πρέπει να παραμείνει επιλογή για κάθε πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters.
«Ο φόνος είναι φόνος. Όσοι από εσάς δεν το γνωρίζετε και δεν έχετε εκπαιδευτεί, ρίξτε μια ματιά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας (EMA)», πρόσθεσε στη συνέχεια.