«Ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι διατεθειμένοι όπως φαίνεται να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Από τους 157 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μόλις 18 μίλησαν για να το υπερασπιστούν το νομοσχέδιο. Τόσο μεγάλη… Προθυμία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχετικού νομοθετήματος.

Όπως τόνισε «φάνηκε πόσο υποκριτές ήσασταν την περίοδο της πανδημίας που μιλάγατε για πίστη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και λέω ότι είσαστε υποκριτές γιατί στην πραγματικότητα εσείς πότε δεν πιστέψατε στο ΕΣΥ.

Το 1983, όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου με την υποστήριξη της Αριστεράς, με μία πλατιά προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε αυτά εδώ τα έδρανα προωθούσε την εμβληματική μεταρρύθμιση της ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας μιλούσε τότε για ένα σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και το καταψήφισε. Τα ίδια, ακριβώς τα ίδια, λέγατε και σε εμάς πέντε χρόνια πριν, όταν προωθούσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δημιουργία 128 ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) σε όλη τη χώρα. Μισείτε ο,τιδήποτε το δημόσιο, κάθε δομή κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και αγαπάτε τους κερδοσκόπους της υγείας».

Και πρόσθεσε: «Το χειρότερο είναι ότι δεν αλλάζετε μυαλά, παρά το γεγονός ότι έχουν χαθεί πάνω από 35.000 Έλληνες από την πανδημία. Έχετε αποτύχει παταγωδώς στην διαχείριση της πανδημίας. Και το κακό είναι ότι συνεχίζεται και στις μέρες μας να κινείστε με αυτό τον τρόπο. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις των χωρών με τον αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αλήθεια, έχετε εικόνα που οδηγείται τη δημόσια υγεία τα τελευταία χρόνια; Η αναστολή λειτουργίας πολλών κλινικών στο δημόσιο σύστημα υγείας τείνει να γίνει ο κανόνας. Οι πολίτες αναγκάζονται να κατευθύνονται στην επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ή απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις μετά το φιάσκο με τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Το εθνικό σύστημα υγείας λειτουργεί σήμερα με λιγότερο υγειονομικούς από αυτούς που παραλάβατε, παρά το γεγονός ότι η χώρα πέρασε μία ολόκληρη πανδημία. Μειώσατε το προσωπικό με την τιμωρητική υπόθεση εκδίωξης όσων αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Στην εικόνα αυτή εσείς απαντάτε με την κατάργηση της πλήρους απασχόλησης των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας».