Η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα και η άρνησή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 μας προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, όπως άλλωστε μας προκαλεί η εμπρηστική και αναθεωρητική ρητορική της, ανέφερε από την Κύπρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότης Μηταράκης.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου MED5 στην Κύπρο, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε στην τοποθέτησή του ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συλλογικά και συντονισμένα να απαιτήσει από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της, να αποτρέψει τις παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφός της και να λάβει μέτρα κατά των παράνομων διακινητών, ως οφείλει. ”Παράλληλα, πρέπει να επανεκκινήσει η διαδικασία επιστροφών στην Τουρκία βάσει της Κοινής Δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των συνόρων της, ως αυτό επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο”, τόνισε.
Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι μετά την θεμελίωση το 2020 της συστηματικής συνεργασίας των MED5, των χωρών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις έντονες επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, πλέον αναδεικνύεται η σημασία που αποδίδεται στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για τη διαχείρισή του ακανθώδους αυτού ζητήματος. ”Η Διάσκεψη ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συντονίσουμε τις εθνικές μας θέσεις ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο”.
Κεντρικό άξονα της συζήτησης αποτέλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων επί του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Κι όπως είπε ο κος Μηταράκης, ”η κοινή θέση των Μεσογειακών χωρών είναι σαφής: η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης εξαρτάται από την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ευθύνης διαχείρισης που έχουν επωμιστεί τα κράτη πρώτης υποδοχής και της αναγκαίας αλληλεγγύης που οφείλουν να επιδείξουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ένα σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης είναι λειτουργικό μόνο εφόσον διασφαλίζει τη δίκαιη και άμεση κατανομή του βάρους διαχείρισης των προσφυγικών ροών.
Επικοινωνήσαμε στην Τσεχική Προεδρία, τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός υποχρεωτικού και νομικά δεσμευτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας, κ. Rakusan, για τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη και το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τις θέσεις των Μεσογειακών κρατών. Ωστόσο, παράλληλα με την αλληλεγγύη, πρέπει να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
Καταλήγοντας, ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Νίκο Νουρή για την επιτυχημένη διοργάνωση και την φιλοξενία στην Πάφο.