Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην αποκάλυψε την ακριβή ημερομηνία των εθνικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του 2023, ωστόσο ήταν σαφής για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο δρόμο προς τις κάλπες αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Απευθυνόμενος στο εκλογικό σώμα επιχείρησε να καταδείξει ότι βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα διεθνή ύδατα με αστάθμητους παράγοντες, γείτονες αναθεωρητές και με την ενεργειακή κρίση να εκτρέπει την πορεία της χώρας, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι μόνο για κυβέρνηση αλλά και για κυβερνήτη».
Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους πολίτες: υλοποίησα το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών μου εξαγγελιών, διαχειρίστηκα σοβαρές εξωγενείς κρίσεις, έχω σχέδιο για την επόμενη 4ετία που στοχεύει στην πρόοδο της πατρίδας, παραδέχθηκα λάθη δημοσίως, τα οποία άμεσα επιχείρησα να διορθώσω, έχω υφάνει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας και για αυτό προτάσσοντας την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα σας καλώ να με εμπιστευτείτε ξανά.
Ο κίνδυνος ατυχήματος την πρώτη Κυριακή
Επέμεινε στην ανάγκη για αυτοδυναμία στη λογική της γρήγορης λήψης αποφάσεων, χωρίς παζάρια και κωλυσιεργίες και ξορκίζοντας την πιθανή χαλαρή ή και αντιδραστική ψήφο της πρώτης κάλπης εξήγησε ότι λόγω της απλής αναλογικής, τα «εκλογικά μαθηματικά» μπορεί να φέρουν ως αποτέλεσμα ένα πολιτικό σχήμα ( χωρίς το πρώτο κόμμα) που το χαρακτήρισε «τερατογένεση», δηλαδή – όπως είπε- έναν συνασπισμό των κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και με την ανοχή του κ. Κουτσούμπα.
Χωρίς αλλαγή εκλογικού νόμου
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, χαρακτηρίζοντας θεσμικά ανεύθυνη μια τέτοια κίνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο». Αρνητικός εμφανίστηκε και στο ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, εξηγώντας ότι οι μεταβολές στα χαρτοφυλάκια στην παρούσα συγκυρία θα εξυπηρετούσαν μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς και δεν θα είχαν ουσιαστικό χαρακτήρα.
«Μητσοτάκης ή Τσίπρας;»
Ο πρωθυπουργός έθεσε το κεντρικό δίλημμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Με άλλα λόγια είπε: “δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά” και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. “Εάν όχι εμείς ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” το καταλαβαίνει ο πολίτης”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η μομφή για Ανδρουλάκη
Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη μετά και την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε το σφάλμα που έγινε, ωστόσο κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για «εργαλειοποίηση» του θέματος και επιχείρησε να καταδείξει ότι ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική που τον φέρνει ολοένα και πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό το σφάλμα που έγινε (σσ. υποκλοπές) ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ Ανδρουλάκη, να μείνει σε γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα μετά τις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γυρίζοντας δε τον χρόνο πίσω είπε ότι από την πρώτη στιγμή επεδίωξε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκείνος το απέφυγε επιμελώς, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι δηλώσεις του ότι δεν τον δέχεται ως πρωθυπουργό, ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα.
Χάσμα με Βελόπουλο
Μεγάλη απόσταση, την ίδια ώρα, χωρίζει, κατά τον πρωθυπουργό, τον ίδιο και από τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς «δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Καθόλου κοντά» απάντησε σε σχετική ερώτηση, με αφορμή τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες. «Γι’ αυτό θέλουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Ίσως αναγκαστούμε να διερευνήσουμε συνεργασίες μετά τη δεύτερη κάλπη. Εξηγώ όμως ποιο είναι το επίδικο. Θέλουμε μία δεύτερη εντολή προόδου. Μας ξέρει ο κόσμος», κατέληξε.