«Ο λόγος για τον οποίο είμαστε σε θέση να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία με ένα γενναιόδωρο πακέτο μέτρων έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η υψηλή ρυθμοί ανάπτυξης είναι αυτή που δημιουργούν τον δημοσιονομικό χώρο που μας επιτρέπει χωρίς να ξεφεύγουμε από τους στόχους που έχουμε αναλάβει, να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία, σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία».
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
Και συνέχισε: «Θυμίζω ότι κάτι αντίστοιχο πράττουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού για το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 αλλά και για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023. Επίσης όσους μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά, θα επαναλάβω αυτό που είπα και χθες την χθεσινή μου ομιλία. Εάν αυτή τη στιγμή από οικονομικής σκοπιάς άφηνα με την κοινωνία απροστάτευτη, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο επώδυνο για τη χώρα από ότι εάν έρθουμε τώρα να στηρίξουμε στο μετρό των δυνατοτήτων μας στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι η πολιτική που ακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε δικαίωσε ακριβώς αυτή την προσήλωση».
Αναφορικά με την πολιτική σταθερότητα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως «έχω δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όμως δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθερή και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Ο νόμος αυτός είναι ένας νόμος οποίος αυξάνει λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο, και θέτει τον πήχη της αυτοδυναμίας περίπου στα 37 με 38 τοις 100. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο, κατεβάζοντας καταλήγω τον πήχη της αυτοδυναμίας, επειδή με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής σταθερότητας. Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκτός από μία περίπτωση. Εάν έρθει ο ΣυΡιζΑ και δεχθεί ότι οι καρποί της απλής αναλογικής είναι μία βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και συμφωνήσουμε από κοινού να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, έτσι ώστε να αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής.».