«Η συναίνεση είναι ένα στοιχείο της πολιτικής μας, είναι μια διαρκής πρόκληση και πρόσκληση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, την ερχόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής μπροστά μας όπου θα υπάρξουν σημαντικά ζητήματα για την Ευρώπη με άμεση επίπτωση για τη χώρα μας και εκεί θέλουμε να υπάρχει η θέση, η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μια συνολική θέση ευθύνης αυτή την πραγματικότητα που αναγεννάται μέσα στην Ευρώπη», συνέχισε.

Επεσήμανε ότι «οτιδήποτε θελήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητηθεί, θα είναι μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης» και τόνισε ότι «η συναίνεση δεν αρχίζει και ούτε τελειώνει με ένα νομοσχέδιο που εκ του αποτελέσματος θα αδικούσε και τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τη συναίνεση, η οποία τότε θα ήταν α λα καρτ».

«Το ζητούμενο είναι να παίρνονται αποφάσεις, μακάρι και η ΝΔ να έπαιρνε αποφάσεις» συνέχισε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «υπάρχει η δυνατότητα, ειδικά με αυτόν τον πρωθυπουργό, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι ακόμη και οι διεθνείς συνομιλητές να εκφράζουν τις απόψεις τους». «Είμαστε από τις πιο ανοιχτές κυβερνήσεις στο να ακούμε και να συζητάμε, άρα κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ακούστηκε σε αυτή τη συζήτηση που γίνεται για τα συγκεκριμένα ζητήματα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν επιδίωξε τις συναντήσεις με τους αρχηγούς πριν ληφθούν οι χθεσινές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι τα χρονικά όρια ήταν πολύ σφιχτά. «Από εκεί και πέρα περιθώριο σκέψεων, συζητήσεων και προτάσεων, υπάρχει», συμπλήρωσε και ανέφερε ακόμη ότι στις επαφές που θα γίνουν με τους πολιτικούς αρχηγούς, μπορούν να θέσουν ζητήματα που ενδεχομένως ήθελαν.

 Σχετικά με αναφορά του πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος για την αναθεωρημένη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «αυτά είναι μέρος μιας συζήτησης που γίνεται» και ότι «φυσικά δεν μπορούμε να καθορίσουμε ούτε τον τρόπο ούτε τα ερωτήματα ενός δημοψηφίσματος».

Επεσήμανε δε ότι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα κάνουμε διαπραγματεύσεις που καθορίζουν το μέλλον των χωρών και της ευρωπαϊκής ενότητας και ενοποίησης με άμεσο αποτέλεσμα και στο επίπεδο ζωής του Έλληνα πολίτη.
«Αυτό θα πρέπει να μην το ξεχνάμε και γι’ αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων, με πλαίσιο την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, όπου είναι πολύ σημαντικά τα ζητήματα και για τη χώρα μας η οποία κινείται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», κατέληξε.