Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται τόσο κάθετος όσον αφορά στο θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα αντέξει και ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην χώρα.
Σε ό,τι αφορά στο Fuel Pass, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στις ανακοινώσεις που θα γίνουν το μεσημέρι από τους συναρμόδιους υπουργούς. «Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσον αφορά στα καύσιμα, ας το ονομάσουμε ένα “Fuel Pass 2” για τους επόμενους τρεις μήνες. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες, μιλάμε για αυξημένες επιδοτήσεις για καταναλώσεις ύψους 60 λίτρων το μήνα, σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε εκταμιεύσει το προηγούμενο τρίμηνο όταν θέσαμε σε εφαρμογή το “Fuel Pass 1», είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν το υπουργικό συμβούλιο στο capital.gr.
Επίσης, απέκλεισε τη μείωση φόρων στα καύσιμα ή αλλού λέγοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις γιατί όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα σε όσους έχουν ανάγκη.
Η απάντηση για τις εκλογές
Ειδικότερα, σε ερώτηση για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές “ευκαιρίες” να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.
Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες. Και υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, ουκ ολίγες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες θα είναι αντικείμενο τέτοιων συζητήσεων.
Πάρτε για παράδειγμα το σημαντικότατο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα έχει ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. Θα είναι και αυτό ένα μέτρο του πώς αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση και πόσο τελικά επιδιώκει να οξύνει τα πράγματα.
Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα.
Εξάλλου το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε, είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε».