Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας προέβη σε δήλωση με αφορμή την επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος-Καν στη χώρα μας. Σε αυτήν επιτίθεται στη κυβέρνηση λέγοντας ότι ακολουθεί «τον εύκολο δρόμο» για να μειώσει τα ελλείμματα. Ωστόσο τα πυρά της συγκέντρωσε και η ΝΔ για τις «αντιμνημονιακές κορώνες της». Η Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζει ότι τα ελλείμματα και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ένα πρόβλημα «που μόνοι μας θα λύσουμε». Τέλος η Ντόρα Μπακογιάννη επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται «ένα νέο Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης».
Ολόκληρη η δήλωση της κ. Μπακογιάννη έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα λόγω των τεράστιων ελλειμμάτων και χρεών της δεν έβρισκε δανειστές. Απέφυγε τη χρεοκοπία προσφεύγοντας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τον οποίο ψήφισαν πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν το συμφέρον της χώρας πάνω από το πολιτικό κόστος και τις προσωπικές στρατηγικές. Έτσι αποφύγαμε τη καταστροφική χρεοκοπία και σήμερα διεκδικούμε καλύτερους όρους αποπληρωμής του δανείου.
Αν όμως δεν μειώσουμε τα ελλείμματα, δεν μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Χωρίς λεφτά δεν υπάρχει ανάπτυξη και νέες θέσεις απασχόλησης.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα ακολουθώντας τον εύκολο δρόμο. Περικόπτοντας αδιακρίτως μισθούς και συντάξεις και υπερφορολογώντας τον ιδιωτικό τομέα και αυτούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν. Και όλα αυτά για να θίξει κατά το δυνατόν λιγότερο τα «κομματικά της σπλάχνα», το κομματικό και πελατειακό κράτος. Πολιτική που στραγγαλίζει την πιθανότητα εξόδου από την κρίση.
Η Νέα Δημοκρατία έχει μόνο αντιμνημονιακές κορώνες τις οποίες τώρα εγκαταλείπει, δεν προτείνει καν πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων. Δεν έχει δηλαδή αξιόπιστη οικονομική πολιτική.
Εμείς προτείνουμε η μείωση των ελλειμμάτων να γίνει κυρίως με μείωση των δαπανών του κράτους και να προχωρήσουν παράλληλα σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας δεν είναι το ύψος των μισθών των εργαζομένων σε αυτόν, αλλά τα εμπόδια που το κράτος βάζει στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη. Το ΔΝΤ και η Ευρώπη, μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο διευκολύνοντας μέσω της επιμήκυνσης και των λογικών επιτοκίων, να βγούμε ταχύτερα στις αγορές.
Δεν μπορούν όμως να μας λύσουν το πρόβλημα των ελλειμμάτων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτά μπορούμε και πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας.
Γι΄ αυτό προτείνουμε στις πολιτικές δυνάμεις και στους κοινωνικούς εταίρους να ξεκινήσει ένας διάλογος ουσίας για να διαμορφωθεί ένα νέο Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης. Αυτό χρειάζεται εθνική συνεννόηση, θάρρος για δύσκολες αποφάσεις, και προπαντός οριστική εγκατάλειψη του λαϊκισμού.»