Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησε στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση των 10ου και 17ου Δημοτικών Σχολείων με θέμα  την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Αναφέρθηκε στον «Κανόνα των Εσωρούχων»  που αποτελεί ένα απλό μέσο, ώστε οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι εκείνα τα σημεία του σώματος στα οποία δεν πρέπει οι άλλοι να επιχειρήσουν να τα αγγίξουν, πώς πρέπει να αντιδράσουν τα παιδιά και πού να στραφούν για βοήθεια. 

Επιπλέον, μίλησε για την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση στο διαδίκτυο και  για την προστασία των παιδιών 4-7 ετών.

Οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά τους. Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να βασίζονται στις οθόνες για το παιχνίδι τους. Αντιθέτως, οι γονείς θα πρέπει να προτείνουν παιχνίδια και δραστηριότητες που αφυπνίζουν όλες τις αισθήσεις των παιδιών, να βάζουν κανόνες και να μην αφήνουν ποτέ τα παιδιά μόνα τους με μια συνδεδεμένη συσκευή. 

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να παίζουν οι γονείς  μαζί με τα παιδιά τους διαδικτυακά έτσι ώστε να μοιράζονται μαζί τους τις αξίες και τις προσδοκίες τους. 

Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν στους φίλους τους για τους κανόνες. Είναι πολύ καλό να συμφωνούν σε κάποιους βασικούς κανόνες οι γονείς των φίλων των παιδιών.